Kablovska i sat. TV

Daljinski upravljan prijemnik na lokaciji Rudnik

Republička agencija za elektronske komunikacije je postavila daljinski upravljan prijemnik na planini Rudnik. Postavljeni prijemnik omogućava neposredan i trenutan uvid u korišćenje radiofrekvencijskog spektra u centralnom delu Srbije.

Osnovna namena postavljenog prijemnika je istraživanje i sprečavanje potencijalnih smetnji u prijemu stanica vazduhoplovne mobilne i vazduhoplnovne radionavigacione službe kao i za otkrivanje neovlašćenog korišćenja radiofrekvencijskog spektra.

rudnik

One thought on “Daljinski upravljan prijemnik na lokaciji Rudnik

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  U ovom slucaju se izgleda radi o telenadzoru – nadzoru sa rastojanja, putem telekomunikacija, kontrolnog prijemnika koji se koristi narocito za:
  1) proveravanje ovlascene upotrebe radio-frekvencija;
  2) otkrivanja neovlascene upotrebe radio-frekvencija;
  3) istrazivanje smetnji pri upotrebi radio-frekvencija;
  4) ispitivanju zauzeca pojedinih radio-frekvencija ili radio-frekvencijskih opsega – za potrebe planiranja novih dodela i druge potrebe.

  To su bili zadaci i poslovi telenadzora u ranijoj eri analognih radio-komunikacija. U sadasnjoj eri digitalnih radio-komunikacija, zadaci i poslovi telenadzora, odnosno kontrole upotrebe radio-frekvencijskog spektra verovatno su se promenili (a mozda i nisu? – videti novosti od 17.12.2013: “RATEL-ove aktivnosti na isključivanju nestandardnih bezgajtanskih telefona” (http://www.ratel.rs/%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8.82.html?article_id=1450).

Leave a Reply