Kablovska i sat. TV

Demonstracija prvog šifrovanog emitovanja Ultra HD sadržaja na UHD televizore

Kompanije SES, SmarDTV i Samsung u okviru sajma IBC 2014 u Amsterdamu demonstrirale su prvi šifrovani Ultra HD sadržaj – preko SES satelita do Samsung Ultra HD televizora, koristeći SmarDTV CI Plus CAM modul.

Ova demonstracija je velika prekretnica za Ultra HD lanac emitovanja, s obzirom da će to biti prvi put da se svih 3840×2160 piksela CAS Ultra HD signala u HEVC formatu dešifruju pomoću standardnog SmarDTV CI Plus modula i renderuju na Samsungovim Ultra HD modelima televizora. Ovo daje priliku provajderima pay-TV usluga da direktno pristupe novim UHD televizorima koje korisnici širom sveta sve više prihvataju. Ultra HD sadržaj će biti direktno emitovan sa SES satelita na orbitalnoj poziciji od 19,2 stepena istočno, koristeći DVB UHD Phase 1 signalne specifikacije.

„Mnogi od naših korisnika pay-TV usluga i veliki broj provajdera širom sveta zainteresovani su za uvođenje Ultra HD-a koji će im pružiti mogućnost da otpočnu svoje aktivnosti uz minimum investicija,” rekao je Konor Rajan, potpredsednik odeljenja za marketing u kompaniji SmarDTV. „Mogućnost korišćenja standardnih CI Plus CAM modula sa Ultra HD televizorima najnovije generacije, otvara vrata ka brzim i isplativim Ultra HD uslugama.”

 

Tomas Vrede, potpredsednik odeljenja Reception Systems u kompaniji SES, izjavio je: „Ekosistem Ultra HD emitovanja se veoma brzo razvija u poslednjih 18 meseci gde globalni satelitski operateri, kao što je SES, igraju glavnu ulogu u pripremanju satelitske i zemaljske infrastrukture za isporuku Ultra HD-a u okviru pay-TV događaja i usluga našim korisnicima. Ultra HD će dodatno iskoristiti visok kvalitet slike dobijene preko satelita.“

 

„Još jednom možemo videti DVB skup specifikacija kako omogućava tržištu da pređe u novu generaciju digitalnog emitovanja. Smatram da je ova krajnja demonstracija do sada najjasnija indikacija da su se stekli svi uslovi za otpočinjanje nove ere u Ultra HD emitovanju,” bio je komentar Džona Adama,  šefa odeljenja razvoja poslovanja i industrijskih pitanja u Samsung Electronics Istraživačkom Institutu (UK).


Direktna demonstracija je organizovana u okviru sajma IBC na SmarDTV/NAGRA štandu 1C81, u hali 1 i na SES štandu B51, takođe u hali 1.

Leave a Reply