Kablovska i sat. TV

Digitalizacija televizije – trenutno stanje i perspektiva

U prostorijama Telenor Expo centra 1. marta je održan drugi po redu Beogradski poslovni doručak koji je okupio veliki broj profesionalaca iz sektora multiscreen televizije, odnosno onih koji se bave emitovanjem zemaljske, satelitske, kablovske, IP, mobilne televizije i tako dalje.

Organizatori skupa, Broadband TV News i Telenor Satellite Broadcasting, imali su za cilj da na jednom mestu okupi ključne učesnike u digitalizaciji srpskog televizijskog etra, kao i stručnu javnost, kako bi se analiziralo trenutno stanje i razmotrile šanse da prelazak zemaljskog emitovanja sa analognog na digitalni signal u Srbiji zaista bude obavljen 4. aprila 2012.

Sagovornici:
Leiv Svenning, Head of CEE, Telenor Satellite Broadcasting
Chris Dziadul, Editorial Director, Broadband TV News
Marcel Popa, General Manager, Digi Sat d.o.o.
Jelena Stojanovic, Director of Marketing and Sales, Telekom Srbija
Dragica Pilipovic Chaffey, CEO, SBB

One thought on “Digitalizacija televizije – trenutno stanje i perspektiva

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  U Sluzbenom glasniku RS br.12 od 25. februara 2011. godine objavljen je Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u terestrickoj digitalnoj radiodifuziji.

  Zakonom o elektronskim komunikacijama propisani predmet uredjivanja ovog pravilnika, potvrdjen i na pocetku ovog pravilnika, trebalo je da sadrzi:

  1) nacin i vremenski raspored prelaska;

  2) zahteve i dinamiku u pogledu uspostavljanja mreze za distribuciju digitalnog televizijskog programa na teritoriji Srbije;

  3) zahteve za formiranje multipleksa;

  4) obim koriscenja radio-frekvencija, u meri neophodnoj za uspesno obavljanje prelaska na digitalno emitovanje televizijskog programa.

  Prakticno, ovaj pravilnik razradjuje samo tac. 3. i 4, tj. daje odgovore na pitanja: (1) koje, kakve ili cije programske signale ce sadrzavati prvi i drugi multipleksni signal, ali ne i konkretni zahteve za formiranja tih multipleksnih signala, i (2) koji radio-frekvencijski kanali ce se koristiti za emitovanje multipleksnih signala.

  Ovim pravilnikom kao podzakonskim aktom nije utvrdjen (potvrdjen) krajnji rok prelaska (4.4.2012) koji je planiran odgovarajucom strategijom koja nije podzakonski akt (pa moze da “bidne”, al’ ne mora da znaci), niti nacin i vremenski raspored prelaska.

  Ovaj pravilnik ne sadrzi plan i druge zahteve i dinamiku za uspostavljanje mreze za za distribuciju digitalnog TV programa na teritoriji Srbije.

  Ukratko, ovo je jedan od retkih podzakonskih propisa koji regulise manje neko sto je zakonom predvidjeno. Obicno je obrnuto.

  Zato mi se cini da bi RATEL, kao ovlasceni predlagac ovog pravilnika, koji je valjda pripreman u saradnji sa RRA, trebalo zvanicno da se ogradi od ovog propisa (zajedno sa RRA i, verovatno, glavnim i prakticno odgovornim preduzecem – JP “Emisiona tehnika i veze”).

Leave a Reply