Kablovska i sat. TV

DVB sistem za upozorenja

Sposobnost da se obavesti veliki broj ljudi u slučaju neposredne opasnosti kao što su zemljotresi relevantna je karakteristika za svaki sistem emitovanja. Sistem za hitna upozorenja (Emergency Warning System – EWS) koji je definisao DVB, obezbeđuje neophodne mehanizme za distribuciju relevantnih informacija javnosti u hitnim slučajevima.

Svi osnovni DVB standardi prenosa kao što su DVB-S, S2, T, T2, C, C2 omogućavaju integraciju sistema za vanredno upozoravanja koristeći DVB-SI (servisne informacije) specifikaciju.

dvbsi.jpg

Uprkos stalnom napretku u blagovremenom otkrivanju neposredne prirodne katastrofe, dragoceno vreme mora biti najbolje iskorišćeno za pravovremeno informisanje građanstva o koracima koji se moraju preduzeti u cilju zaštite. Predviđeno je da u tom trenutku DVB-SI obezbedi dinamično i automatsko prebacivanje prijemnika u stanje saopštenja iz bilo koje usluge koja se koristi.

Standardna poruka upozorenja treba da sadrži obe komponente, kako vizuelnu tako i audio. Na primer u slučaju kada gledalac nije u mogućnosti da u određenom trenutku gleda u ekran, znak upozorenja treba da primi putem audio poruke. Ovo se odnosi i na radio prijem, kao i na osobe sa posebnim potrebama (kada je u pitanju slepa osoba). Svakako, svaki DVB sistem podržava implementaciju EWS-a, što omogućuje blagovremeno upozorenje. Lokalne vlasti i emiteri treba da se pobrinu da audio poruku prati odgovarajući vizuelni sadržaj koji bi po potrebi trebalo da se implementira u video strim tokom saopštenja.

Leave a Reply