Kablovska i sat. TV

EBRD nastavlja da ulaze u SBB / Telemach grupu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) donela je odluku da investicijom od 50 miliona evra poveca svoj vlasnicki udeo i zajedno sa americkom grupacijom KKR, vodecom svetskom investicionom kompanijom sa sedistem u Njujorku i 94.3 milijarde dolara u aktivi, ucestvuje u preuzimanju vecěinskog paketa akcija u SBB / Telemach grupi.

Ovo ulaganje EBRD-a ce povecěati konkurenciju u sektoru telekomunikacija u regionu i podrzati sirenje SBB / Telemach grupe kroz partnerstvo sa KKR-om, novim vlasnikom grupe i novim investitorom u regionu. EBRD jos od 2004. godine podrzava poslovanje SBB / Telemach grupe razlicitm transakcijama u vidu finansiranja kredita i kapitala, a banka ce nastaviti da podrzava Grupu i u ovoj novoj fazi razvoja.

SBB logo

Henrik Kraft, clan KKR-a i sef KKR-ovog evropskog tima za telekomunikacije i tehnologiju je ovim povodom istakao: „Veoma smo zadovoljni kontinuiranom posvecenosti EBRD-a SBB / Telemach grupi. Kompanija sada ima punu podrsku dva velika medjunarodna investitora da nastavi sa daljim rastom.“

Izet Guni, direktor informacionih i komunikacionih tehnologija u EBRD je rekao: „Veoma smo uzbudjeni zbog prve investicije KKR grupe u regionu u kome posluje EBRD. Ovo je izuzetno vazna transakcija koja dokazuje atraktivnost Zapadnog Balkana za vodece kompanije sa privatnim kapitalom na svetu. Takodje, izuzetno nam je zadovoljstvo sto mozemo da nastavimo sa podrskom menadzerskom timu i viziji SBB-a.“

„Podrska i poverenje takve finansijske institucije kakva je Evropska banka za obnovu i razvoj omogucice dalji ambiciozni rast SBB/Telemach grupe, koja ce ostati posvecena pruzanju sirokog spektra visokokvalitetnih usluga svojim korisnicima po povoljnim cenama. I u buducnosti cemo nastaviti da poslujemo po strogim evropskim standardima i regulativama, i truditi se da uvek damo doprinos zajednici u kojoj poslujemo.“, izjavila je Dragica Pilipovic Chaffey, generalna direktorka SBB-a.

Danas SBB/Telemach grupa posluje na 6 trzista u regionu, sa 1.69 miliona korisnika i pokriva teritoriju od 20 miliona ljudi, ukljucujuci i dijasporu.

Zatvaranje ove transakcije bice obavljeno nakon odobrenja nadleznih regulatornih organa.

Procenjuje se da ce ova investicija podstaci interesovanje drugih globalnih investicionih firmi za ulaganje u region.

Leave a Reply