Kablovska i sat. TV

Ericsson IPTV nagrađen globalnom nagradom za inovacije

Projekat razvijen u saradnji Ericssona i Instituta za društvo sa širokopojasnim pristupom sa Univerzitetu u Melbourneu nagrađen je svetskom nagradom za inovacije na događanju organizovanom povodom dodele globalnih poslovnih nagrada na području telekomunikacija u Londonu.

Nagrada je dodeljena za saradnju na razvoju Uni TV-a. Ovaj projekat istražuje korišćenje IPTV-a u obrazovanju u nizu područja poput medicine, hemije i inženjerstva. Isporuka 3D sadržaja koristi se kao pomoć studentima u razumevanju složenog gradiva. Globalne poslovne nagrade u području telekomunikacija dodeljuju se na godišnjem nivou za inovacije u telekomunikacijskoj industriji.

Sa obzirom da je IPTV ovde implementiran u novoj generaciji širokopojasnih mreža zasdnovanih na optici, moći će se koristiti i za mnoge druge namene osim same zabave. Cilj Uni TV projekta je demonstracija mogućnosti koje IPTV nudi u isporuci visokokvalitetnih video predavanja u domove studenata. Ovaj je projekat napravljen u stilu univerzitetskog obrazovanja, ali koncept može biti proširen na mnoge druge oblike obrazovanja i profesionalnih treninga.

IPTV omogućuje isporuku video sadržaja na TV uređaje u rezidencijalnim i poslovnim prostorima, putem vrlo brzih fiksnih širokopojasnih veza, što nudi daleko više od klasičnog prijema zemaljskih programa. U poređenju sa klasičnim pasivnim gledanjem TV programa IPTV omogućuje korisniku daleko više kontrole pa sam može odlučiti što, kada i kako želi gledati.

Ericssonovo liderstvo u IPTV-u potvrđeno je u martu 2011. kada je Ericssonovo rešenje za TV na različitim ekranima osvojilo nagradu na događanju IP&TV Industry Awards 2011. Ovo rešenje širi TV iskustvo na niz uređaja poput tableta, pametnih telefona i računara.

Leave a Reply