Kablovska i sat. TV

“GSS Media” oštetila SBB za nekoliko miliona evra?

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su policijski službenici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, rasvetlili slučaj u kome je kompanija “SBB” oštećena za više miliona evra.

U saopštenju se navodi da je kompanija SBB oštećena od firme “GSS Media”, koja je neovlašćeno vršila reemisiju televizijskih kanala, bez odobrenja nosioca autorskih prava.

Firma “GSS Media” sa sedištem u Beču, putem dva kol-centra, u Beogradu i Nišu, pronalazila je klijente i prodavala im pakete za gledanje televizijskih kanala sa teritorija bivših jugoslovenskih zemalja i šire.

Program su pratili preko interneta, putem GSS IPTV BOX-a, koji je nudio 180 kanala po ceni od 145,9 EUR za aktiviranje usluge i mesečnu pretplatu od 15,9 EUR.

Posrednička agencija, preko koje su zaposleni bili angažovani, uzimala je proviziju od 40 EUR po pronađenom klijentu.

Sumnja se da navedena firma nije imala zaključene ugovore sa nosiocima autorskih prava, odnosno da je vršila reemisiju televizijskih kanala bez odobrenja i na taj način oštetila nosioca autorskih prava, kompaniju SBB iz Beograda, za više miliona evra.

Prilikom pretresa poslovnih prostorija kol-centara oduzeta je interna evidencija o njihovom radu, kao i 38 računara koji su korišćeni kao radne stanice.

Klijenti su pozivani telefonom putem interneta, tako da se na displeju pojavljivao telefonski broj austrijskog teleoperatera.

Protiv odgovornog lica “GSS Media” S.P. policija će Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podneti krivičnu prijavu na dalje postupanje.  Izvor: eKapija

Leave a Reply