Kablovska i sat. TV

Italija prelazi na DVB-T2

Od 2015. godine, svi DTT prijemnici u Italiji koji se nađu u prodaji moraće da podržavaju DVB-T2 standard. Kako prenosi portal BTVN, vlada Italije se opredelila za DVB-T2 standard zbog pokretanja novih mobilnih usluga, uključujući LTE i 4G u delu spektra koji sada koriste emiteri.

Gledaoci će morati da kupe nove DVB-T2 prijemnike iako će se određeno vreme nekoliko programa i dalje emitovati u DVB-T standardu.

Ova informacija dolazi u trenutku kada je Italija još uvek u procesu isključivanja analognih predajnika. Od 7. maja do 23. maja najavljeno je isključivanje analognih predajnika u oblasti Abruco i Molize, od 24. maja do 8. juna na Siciliji i Kalabriji, a u periodu od 11. juna do 30. juna prestaće analogno emitovanje u oblastima Bazilikati i Pulji.

One thought on “Italija prelazi na DVB-T2

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Pored opsega oko 800 MHz (790 – 862 MHz) u proširenoj digitalnoj dividendi dodeljen je i opseg frekvencija oko 700 MHz (694 – 790 MHz) za zemaljsku širokopojasnu mobilnu službu, sa tehničkim uslovima koji će biti dogovoreni na WRC-15.

    U ovom tekstu pise da od 2015, svi DTT prijemnici u Italiji koji se nađu u prodaji moraće da podržavaju DVB-T2 standard. Vlada Italije se opredelila za DVB-T2 standard zbog pokretanja novih mobilnih usluga, uključujući LTE i 4G u delu spektra koji sada koriste emiteri, pa ce gledaoci morati da kupe nove DVB-T2 prijemnike iako će se određeno vreme nekoliko programa i dalje emitovati u DVB-T standardu.

    S obzirom na haoticni prelaz sa analogne na digitalnu TV u Evropi uopste i u Srbiji posebno, kao i na (ne)planirani nacin koriscenja preostalog UHF opsega namenjenog DTT radio-difuziji, buduce pruzanje DVB usluga moglo bi da se ostvaruje preko kompatibilnih mreza zasnovanih na IP (internet protokolu), kako u opsezima oko 700 MHz i 800 MHz, tako i ispod tih opsega (http://www.dvb.org/technology/standards/#internet).

Leave a Reply