Kablovska i sat. TV

Kako da prozvođači i trgovci dobiju žig „Digital TV“

Pomoćnik ministra za informaciono društvo u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić otvorio je danas drugi sastanak sa distributerima opreme za prijem digitalnog TV signala, koji Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije povodom procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa.

Nakon uvodnih napomena o procesu digitalizacije od strane pomoćnika ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj Irini Reljin, predstavnici Ministarstva održali su prezentacije čije su teme bile: osnovni podaci o prelasku na digitalno terestričko emitovanje TV signala u Republici Srbiji – Plan prelaska po zonama raspodele, značaj žiga garancije „Digital TV“ za označavanje televizora i set-top-boksova radi lakšeg prepoznavanja odgovarajućih uređaja i dobre snabdevenosti tržišta i iskustva u procesu ocenjivanja ispunjenosti uslova za dobijanje žiga garancije.

„Najvažnije u procesu digitalizacije su postojanje kompletne mreže JP „Emisiona tehnika i veze“ za emitovanje digitalnog terestričkog TV signala, kao i odgovarajuće prijemničke baze, za prijem tog signala“, istakli su predstavnici Ministarstva.
Prvog marta 2015. godine biće ugašeni prvi analogni predajnici u našoj zemlji, a u naredna tri meseca biće prekinuto analogno emitovanje i sa ostalih predajnika. Do tada, svi građani koji primaju signal preko krovne ili sobne antene treba da pređu na prijem digitalnog signala.

Drugi sastanak sa distributerima opreme za prijem digitalnog TV signala

3 thoughts on “Kako da prozvođači i trgovci dobiju žig „Digital TV“

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – dopis Ministarstvu:

  MINISTARSTVO TRGOVINE , TURIZMA I TELEKOMUNICIJA

  “Drugi sastanak sa proizvođačima i trgovcima TV prijemnicima”

  Postovane dame i gospodo,

  U gore navedenom saopstenju u trecem pasusu stoji: “‘Najvažnije u procesu digitalizacije su postojanje kompletne mreže JP ‘Emisiona tehnika i veze’ za emitovanje digitalnog terestričkog TV signala, kao i odgovarajuće prijemničke baze, za prijem tog signala’, istakli su predstavnici Ministarstva.”

  Mislio sam da pitanje postojanja kompletne digitalne emisione, prenosne i prijemne infrastrukture nije vise sporno i aktuelno. Smatram da je krajnje vreme da na dnevni red stavite zahtevte za formiranje multipleksa od mnogobrojnih regionalnih i lokalnih TV programa (28 – za regionalno pokrivanje i 87 – za lokalno pokrivanje), posto to vec nije ucinjeno Pravilnikom o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu, ukljucujuci pitanje razdvajanja org. jedinica za proizvodnju, prenos i emitovanje u sastavu 115 postojecih regionalnih i lokanih radio-difuznih organizacija (tzv. emitera).

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 12. decembar 2014.

 2. Rade

  U potpunosti se slazem sa gospodinom Dejanom Popovicem. Kod nas u unutrasnjosti Srbije koji imamo bohseve takva je pometnja po kanalima da neki koji su imalidobar kvalitet i sliku su ugaseni ili su toliko losi da se ne mogu pratiti.Informacije su toliko sture ili ih uopste nema kaoi da su u Emisionoj tehnici dovoljni sami sebi?

Leave a Reply