cia-argo
Kablovska i sat. TV

Kanal Discovery otkriva šta se zaista dogodilo u slučaju Argo

Do nedavno, filmska javnost nije prestajala da priča o filmu Argo Bena Afleka. Film prikazuje pokušaje američke obaveštajne službe da spasi šestoro Amerikanaca tokom talačke krize u Iranu 1978. godine. Film koji je nominovan za sedam Oskara i koji je dobio jednog za nabolji film, zasnovan je na stvarnim događajima. Ali, šta se zaista dogodilo tokom ove operacije?

Specijal Argo: Šta se zaista dogodilo biće prikazan u subotu, 13. aprila (reprizno u nedelju, 14. aprila u 00.00). Emisija beleži svedočenja ključnih ličnosti koje su učestvovale u ovom događaju, pa gledaoci imaju priliku da čuju njihovu stranu priče. Jedan od sagovornika je i Toni Mendez, šef u odseku „za prerušavanje“ CIA koga su pozvali da osmisli plan za spasavanje. Domaćin ovog specijala koji je originalno prikazan na Discovery kanalu 2002. godine, a sada dopunjen, je Brajan Krenston koji igra ulogu CIA menadžera Džeka O’Donelija u Aflekovom filmu Argo. Dokumentarac Discovery kanala pruža insajderski uvid u dramatični beg i prikazuje kako je Mendez falsifikovao identifikaciona dokumenta i smislio kako da neopaženo prođe pored bezbednosnih agenata na aerodromu u Teheranu.

cia-argo

CIA je imala ubedljivu priču o tome zašto se šestoro ljudi nalazi u Teheranu i osmislila je način kako će oni da pobegnu, a da niko u to ne posumnja. Operacija postaje neverovatna jer podrazumeva i lažna identifikaciona dokumenta, fantomsku filmsku produkciju i do tada neviđenu saradnju Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Argo: Šta se zaista dogodilo  – otkriva kako su se Amerikanci pripremili za svoj odlazak, istinitu priču o učestvovanju bezbednosne agencije i njenim razlozima da sve ovo bude tajna gotovo dve decenije.

Leave a Reply