Kablovska i sat. TV

Lazarević: Otklonjene sve tehničke prepreke za uspešan završetak digitalizacije

Prva faza gašenja analognog televizijskog signala u Srbiji i prelaska na digitalni očekuje se u drugoj polovini 2014. Ključni odgovor na to pitanje zapravo leži u finansijama. Kada bismo danas imali precizno određena finansijska sredstva, imali bismo i tačan datum, tako da sve zavisi od brzine obezbeđivanja novca, kaže Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Na pitanje u koliko će se faza odvijati prelazak na digitalni signal, Lazarević navodi da će radna grupa zadužena za Plan prelaska s analognog na digitalno emitovanje TV signala ovih dana intezivirati rad i da očekuje da ćemo u roku od mesec ili dva znati tačno kako će isključivanje biti sprovedeno.

lg-tv

Dokle se stiglo sa procesom digitalizacije u Srbiji?

– Stvoreni su uslovi za proširenje Inicijalne mreže za emitovanje digitalnog TV i za stavljanje u funkciju opreme koju je Srbija dobila kroz donaciju EU, ali imamo i jasnu procenu neophodnih finansijskih sredstava za završetak procesa koja iznose više nego duplo manje od prvobitne procene koju smo zatekli. Proširena Inicijalna mreža, koja je prošle sedmice puštena, podrazumeva emitovanje digitalnog signala sa 35 emisione lokacije i pokrivanje 75 odsto populacije.

Znamo da je rok za završetak digitalizacije u Evropi do polovine 2015. i da je Srbija taj datum postavila za cilj, ali kolike su šanse da to možda ne završimo do tada?

– Danas, kada Inicijalna mreža emituje digitalni signal dostupan za 75 odsto populacije, veći sam optimista nego pre godinu dana. Najbitnije je da su otklonjene sve tehničke prepreke za uspešan završetak digitalizacije. Međutim, od brzine obezbeđivanja neophodnih finansijskih sredstava i od brzine usvajanja zakona o elektronskim medijima i o javnim servisima dosta zavise dalji koraci digitalizacije.

A šta bi se desilo ako ne bismo stigli da završimo digitalizaciju do 2015?

– Posledice bi bile ozbiljne. Kako su se neke susedne zemlje već digitalizovale, ili su blizu završetka procesa, njihov digitalni signal može praktično „pokriti“ naš analogni, tako da građani Srbije koji žive pre svega u pograničnim oblastima ne bi bili u mogućnosti da primaju TV signal.

Na koji način će država pomoći građanima da nabave STB uređaj bez kojeg neće moći da prime digitalni TV signal?

– Još nije doneta konačna odluka, koja će pre svega zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava. Imamo ideju kako bi to moglo da se finansira i u narednom periodu ćemo pokušati da obezbedimo sredstva kako bismo pomogli građanima da što lakše podnesu proces prelaska na digitalno emitovanje.

Kada bi građani trebalo da počnu da nabavljaju STB uređaje?

– Građani će blagovremeno biti obavešteni kakve karakteristike treba da ima njihov STB i kada bi bilo najbolje da ga kupe. Ne treba još žuriti sa kupovinom ovih uređaja pošto njihova cena vremenom opada. izvor: mtt.gov.rs

One thought on “Lazarević: Otklonjene sve tehničke prepreke za uspešan završetak digitalizacije

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Povodom poslednja dva pitanja i odgovora u gore navedenom razgovoru, valja reci i sledece.

  Sledeci dokumenti su preporuke Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i nisu opšteobavezujući:

  1) Specifikacija minimalnih tehničkih zahteva uređaja za prijem digitalnog zemaljskog televizijskog signala u Republici Srbiji;

  2) Uputstvo o načinu i proceduri ispitivanja uređaja u cilju procene ispunjenosti uslova za prijem digitalnog zemaljskog televizijskog signala u Republici Srbiji.

  Zato je neophodno da, prema 44. stav 1. Zakona o elektronskim komunikacijama, Ministarstvo spoljne i unutrasnje trgovine i telekomunikacija, na predlog Republicke agencije za elektronske komunikacije, sto pre donose tehničke propise (pravilnike) o zahtevima za predajnike, prijemnike, antene i druga pripadajuća sredstava u sistemu digitalne televizije DVB-T2.

Leave a Reply