Kablovska i sat. TV

Matić: Digitalizacija, veliki iskorak za državu u tehnološkom smislu

Gostujući u Dnevniku RTS-a državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić rekla je da je proces digitalizacije veliki iskorak za državu u tehnološkom smislu, a za građane mogućnost za veći broj sadržaja koji će im biti dostupan.

Ona je, takođe istakla da je period digitalizacije počeo juče i da će trajati do kraja juna 2015. godine. U tom periodu Srbija će imati faze isključivanja analognog i uvođenja digitalnog signala. U svim regionima će šest meseci biti emitovan paralelno analogni i digitalni signal, a potom će polako digitalni biti sve pristuniji.

Tatjana Matić je naglasila i da sobne antene neće otići u zaborav, već da će građani koji ih koriste, u procesu digitalizacije, morati da nabave dodatnu vrstu aparata, takozvani set top boks adapter koji će im omogućiti da primaju digitalni signal.
„Najugroženiji stanovnici i korisnici socijalne pomoći moći će da dobiju besplatno set top boks uređaje za primanje digitalnog signala. Vlada će napraviti plan, odnosno kategorije ugroženog stanovništva, koji će uređaje dobiti do kraja perioda predviđenog za digitalizaciju.“, rekla je državna sekretarka.

Po rečima državne sekretarke, digitalizacija donosi najpre korist ljudima koji su signal primali preko sobne antene, jer će imati kvalitetniji zvuk i sliku, ali i veći izbor sadržaja.

Matićeva je podsetila da koristi od digitalizacije ima i država, jer samim prelaskom na digitalni signal, spektar frekvencija, koji će moći da se nađe na tržištu, postaće veći, a neke države su od takozvane digitalne dividende, prihodovale i do 100 miliona evra.

Leave a Reply