Kablovska i sat. TV

Odlaže se rok za TV digitalizaciju?

Postoji mogućnost da će se u narednom periodu početi s probnim emitovanjem digitalnog TV signala u određenom obimu i na određenoj teritoriji, pa se trenutno analizira i mogućnost pomeranja roka za potpuni prelazak na digitalno emitovanje. U tom smislu možda će doći do izmene strategije i datuma prelaska koji je usvojen strategijom, pri čemu će se svakako uzeti u obzir i datum izbora – rečeno je Danasu u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva.

Podsetimo, rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizije u Evropi je 2015, a nadležni u Srbiji postavili su sebi rok da digitalizacija bude završena do 4. aprila 2012. Donedavno prvobitni datum za završetak procesa digitalizacije nije se dovodio u pitanje, dok se danas u javnosti pominje da bi rok za prelazak na digitalno emitovanje signala mogao da se pomeri i za početak 2013.

Odgovorna urednica digitalnog programa RTS i koordinatorka Radne grupe za digitalizaciju RTS Tatjana Ćitić kaže za Danas da je najava odlaganja roka za gašenje svih analognih predajnika u Srbiji u jednom danu očekivana, jer je „mnogo planirano, a nažalost za sada nedovoljno urađeno”. Ona očekuje da će elektronskim medijima i javnosti u kratkom roku biti predstavljen revidiran, realan akcioni plan usklađen sa najavljenim odlaganjem roka za konačni prelazak na digitalno emitovanje programa. – Sigurna sam da je razlog za odlaganje kratak rok koji je u startu postavljen. Obezbeđivanje tehničkih uslova za digitalizaciju veoma je zahtevan proces koji usporavaju administrativne procedure. Za sticanje svih uslova za isključivanje analognih, a uključivanje digitalnih predajnika u Srbiji, potrebno je sigurno godinu i po dana intenzivnog rada – ističe Ćitićeva.
Član radne grupe koja je pisala strategiju prelska s analognog na digitalno emitovanje u Srbiji Slobodan Đorić kaže za naš list da u procesu digitalizacije postoji niz problema, kao i da bi realan rok za završetak ovog posla mogao biti najranije april 2013. Medijska strategija još nije završena u Srbiji, a ona bi trebalo da bude izvor svih zakonskih propisa o medijima, pa i o digitalizaciji. Međutim, u Nacrtu strategije posvećeno je veoma malo prostora ovoj oblasti – ističe Đorić.

Što se tiče zemalja okruženja, on navodi da će Hrvatska, Mađarska, Rumunija i Bugarska završiti proces digitalizacije do kraja ove godine. Kako dodaje, u Hrvatskoj se to odvija postepeno po regionima, a „ne odjednom i preko noći kao što je zamišljeno kod nas”. Đorić, naime, smatra da bi najbolje rešenje bilo upravo etapno prelaženje na digitalno emitovanje signala, prema regionalnim lokacijama predviđenim za digitalno emitovanje. (Danas)

Leave a Reply