Kablovska i sat. TV

Odlaže se završetak digitalizacije televizije

Državni sekretar za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Jasna Matić izjavila je danas da će nakon digitalizacije televizije građani imati mogućnost izbora – da kupe novi televizor ili da nabave “set-top boks”, koji neće predstavljati veliki izdatak.Matić je nakon Subregionalne radionice „Prelazak na digitalno emitovanje i digitalna dividenda“ istakla da će završetak procesa digitalizacije televizije najverovatnije biti pomeren sa prethodno predviđenog 4. aprila 2012. godine.

Ona je naglasila da se proces prelaska na digitalnu televiziju odnosi na građane koji imaju sopstvene antene ili zajedničke antene u zgradama, dok oni koji imaju kablovsku ili IPTV ne moraju da se prilagođavaju, budući da će to umesto njih uraditi njihov kablovski operater.

Država će najverovatnije pomoći nabavku “set-top boksova” za više od 300.000 domaćinstava koja su obuhvaćena merama socijalne podrške, navela je Matić.

Digitalna televizija će pružiti mnoge usluge kojih sada nema na analognoj televiziji, kao što je izbor titlova na različitim jezicima, mogućnost glasanja, kupovine, odlaganja gledanja nekih emisija, napomenula je Matić.

Ona je istakla da je proces digitalizacije značajan jer dovodi do promene tehnologije u emitovanju televizijskog programa, pri čemu je dodala da taj proces obuhvata svakog građanina koji ima televizor i sopstvenu ili zajedničku antenu na zgradi.

Digitalizacija je, kako je istakla, finansijski vrlo intenzivan i tehnološki komplikovan proces i predstavlja jedan od najvećih projekata u narednim godinama.

Ona je saopštila da je u ovom projektu veliku podršku pružila i EU koja je dodelila 12 miliona evra bespovratnih sredstva, od kojih je kupljena oprema pomoću koje će ove godine početi probno emitovanje digitalnog signala.

Leave a Reply