Kablovska i sat. TV

Otvaranje Avalskog tornja omogućiće bolju pokrivenost televizijskog signala

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je da je sistem za emitovanje televizijskog programa u prilično lošem stanju i da će za potrebe digitalne televizije cela mreža morati da bude rekonstruisana.

Matić je u jučerašnjoj izjavi za agenciju Tanjug navela da će otvaranje Avalskog tornja omogućiti postavljanje opreme za emitovanje televizijskog signala koji će obezbediti dobru pokrivenost.

Ona je izrazila očekivanje da će do kraja godine biti postavljena prva oprema za emitovanje programa u digitalnom signalu.

Obnavljanje Avalskog tornja, kako je istakla, umanjuje predstojeći posao oko izgradnje nove mreže predajnika, sa potpuno novom tehnikom za digitalnu televiziju koja mora da ima drugačiji raspored zbog drugačijih frekvencijskih opsega, a i savremenije tehnologije.

Prema njenim rečima, to je veliki posao koji bi trebalo da traje neprekidno dve godine, a koji je započet sa malim zakašnjenjem u odnosu na zemlje u regionu, i zato se sada radi punom snagom da bi se nadoknadio taj zaostatak.

Matić je podsetila na to da je završetak procesa prelaska sa analognog na digitalni signal planiran za 4. april 2012. godine, i dodala da je ovaj datum otprilike u skladu sa datumom koji su izabrale susedne zemlje.

Ona je objasnila da je to važno jer se takvi procesi moraju koordinirati na regionalnom nivou kako ne bi došlo do ometanja prijema signala kod stanovnika u pograničnim područjima.

Od ponedeljka će Avalski toranj preći u nadležnost javnog preduzeća “Emisiona tehnika i veze”, koje se bavi emitovanjem televizijskog signala, a koje još uvek nema puni institucionalni, ni pravni okvir.

Da bi ovaj toranj uspešno funkcionisao, treba da se postigne dogovor o tome ko će biti direktor tog preduzeća, rekla je Matić i dodala da će to omogućiti početak izrade projekata i pravljenje finansijske konstrukcije neophodne za izgradnju digitalne mreže.

Leave a Reply