Kablovska i sat. TV

Počela digitalna era televizije

„Svako može samo da pritisne dugme, to mu neće promeniti život, ali mu može promeniti sliku“ , ovo je izjavio Ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo, Predrag Marković, prilikom puštanja u rad prvog signala Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalne TV u Srbiji, u sredu 21.marta na Avalskom tornju. O važnosti ovog dana, direktor JP „Emisiona tehnika i veze“ Vladimir Homan, rekao je: „Ovaj dan je po značaju odmah iza onog daleke 1971.godine prošlog veka, kada je počeo da se emituje TV program u koloru“.

U okviru Inicijalne mreže biće emitovano 10 TV programa u standardnoj (SD) rezoluciji i jedan TV program u visokoj (HD) rezoluciji, a za prijem signala neophodan je TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom, ili set-top-box (uređaj koji dekoduje digitalni signal), ili poseban hardversko – softverski dodatak za prijem na PC računaru.

Tokom 2011. godine, JP ETV je izgradilo mrežu od 13 predajnika i 2 repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajinik (gap filler) i time su se stekli uslovi za početak digitalnog emitovanja u Srbiji. Najveći deo opreme za formiranje mreže obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije uz pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva RS, a sama realizacija mreže (planiranje, projektovanje, montaža i testiranje) delo je stručnjaka ETV, dok su potrebne dozvole izdale nadležne agencije RATEL i RRA.

Inicijalna mreža je u eksperimentalnoj fazi, namenjena je za testiranje sistema, predajnika i prijemnika, a sadašnja procena je da će digitalni signal Inicijalne mreže koju čini ukupno 15 emisionih lokacija i kanala, moći da primi oko 40% stanovništva iz Srbije.

Srbija se ovim činom pridružila većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje TV programa, kroz mrežu zemaljskih predajnika, u trenutno najmodernijem i najefikasnijem standardu DVB-T2, ali nažalost nijedan prijemnik ne postoji u zemlji za prijem ove vrste televizije.

One thought on “Počela digitalna era televizije

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Da li ce ekipe JP ETV-a i RATEL-a testirati emitovanje digitalnih signala sa 15 lokacija u Inicijalnoj mrezi u skladu sa ITU-R preporukom SM.1875 (http://www.itu.int/rec/R-REC-SM.1875/en)?

    P. S. – Ko je na kraju ovog teksta dodao dve “problematicne” recenice koje glase:
    ” … u trenutno najmodernijem i najefikasnijem standardu DVB-T2, ali nažalost nijedan prijemnik ne postoji u zemlji za prijem ove vrste televizije.” Jer, vec ce se naci nekakva privilegovana “fabrika” ili trgovina koja ce za “male” pare “proizvoditi”, odnosno prodavati digitalno-analogne pretvarace i prijemnike za DVB-T2 sistem.

Leave a Reply