Kablovska i sat. TV

Podnesite blagovremeni zahtev za dobijanje besplatnog set top boksa!

Nebojša Vasiljević, viši savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, gostujući u emisiji Digitalne ikone Radio Beograda pozvao je sve građane koji ispunjavaju uslove za besplatnu dodelu set-top-boksova (STB) da podnesu zahtev pre 30. juna, kada je poslednji rok definisan Uredbom Vlade Republike Srbije.

Socijalno ugrožene kategorije stanovništva moći će da ostvare pravo na besplatno dobijanje STB uređaja kako ne bi, u slučaju da primaju TV signal posredstvom spoljne ili sobne antene, ostali bez TV programa po gašenju analognih predajnika.

Set-top_Box

“Poučeni dosadašnjim iskustvima da mnogi ljudi čekaju krajnji rok da nešto urade mi smo ostavili mogućnost da i nakon što bude isključen digitalni signal građani koji nisu na vreme podneli zahtev, a ispunjavaju uslove, imaju mogućnost da dobiju STB”, rekao je Nebojša Vasiljević i dadao da ovaj rok koji je naveden u Uredbi ne znači da prelazak sa analognog na digitalno emitovanje neće biti ranije završen.

On je podsetio da je za prijem digitalnog signala potrebna antena i televizor sa integrisanim DVB-T2 MPEG-4 tjunerom, a da će oni građani koji poseduju starije modele televizora morati da nabave set-top-boks koji podržava odgovarajući standarde DVB-T2 i MPEG-4. Naglasio je i da neće biti nikakve promene za sve one koji ne primaju televizijski signal preko antene nego koriste usluge kablovskih, IPTV ili satelitskih operatera.

“Na tržištu je relativno mala ponuda STB uređaja. Očekujemo da, kada krene veliki promet tih uređaja, cena najjeftinijih bi trebalo da padne ispod 2500 dinara, međutim cena će varirati zavisno od funkcionalnosti uređaja”, kazao je Nebojša Vasiljević.

Kada je reč o digitalizacija radija Nebojša Vasiljević je istakao da je to posebna tema koja je mnogo složenija u odnosu na digitalizaciju televizije i dodao da sada postoji mogućnost da se sa digitalnim emitovanjem televizijskog signala emituju i određeni radio kanali. To za sada nije predviđeno, ali ako bude postojalo interesovanje razmotriće se i ta mogućnost, zaključio je Vasiljević.

Leave a Reply