Kablovska i sat. TV

Potpisan Protokol o emitovanju programa RTS u dijaspori

Ministar za dijasporu u Vladi Republike Srbije Srđan Srećković izjavio je da je sa Radio-televizijom Srbije danas potpisan Protokol o saradnji na zajedničkom projektu emitovanja satelitskog programa nacionalne televizije u Evropi, SAD, Kanadi i Australiji.

Srećković je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da je Vlada Srbije prepoznala državni i nacionalni interes da se program nacionalne televizije vidi u svim delovima sveta gde živi srpska dijaspora, koju čini između tri i četiri miliona ljudi.

On je izrazio uverenje da će ovaj potez biti još jedan jasan znak pripadnicima našeg rasejanja da je Srbija otpočela novu, odgovornu i dugoročnu politiku, od koje će koristi imati i naša država i svaki naš čovek.

Prema njegovim rečima, emitovanje programa RTS-a u inostranstvu imaće političke, ekonomske i kulturološke implikacije.

Srećković je izrazio očekivanje da će emitovanjem RTS-ovog programa potencijalni investitori iz dijaspore dobiti konkretnije i potpunije informacije o svim investicionim projektima koje Srbija nudi.

Ova odluka, kako je istakao, doprineće i očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma u dijaspori, što predstavlja državni i nacionalni interes, a što je veoma značajno i sa istorijskog i sa civilizacijskog aspekta.

Ministar je naglasio da građani Srbije treba da znaju da će svako ulaganje u politiku prema dijaspori i Srbima u regionu biti od mnogostruke koristi državi i svim njenim građanima.

Srećković je ocenio da će ova odluka biti konkretan signal i našoj dijaspori da se gradi nova politika zasnovana na partnerskim odnosima, i dodao da će to doprineti i vraćanju poverenja dijaspore u maticu, koje je dugo izostajalo.

Srbija je danas zemlja koja poštuje sve međunarodne standarde ponašanja, ali, sa druge strane, i zemlja koja štiti svoje državne i nacionalne interese, zaključio je on.

Leave a Reply