Kablovska i sat. TV

Potpuna digitalizacija do kraja sledeće godine

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Saša Mirković izjavio je da će digitalizacija televizijskog signala biti završena u predviđenom roku, do polovine 2015. godine.

“Zaista verujem da neće biti razloga da se (ponovo) prolongira, između ostalog zato što je ovo krajnji rok za digitalizaciju”, rekao je Mirković novinarima, podsećajući da je prethodno postavljeni rok pomeren za tri godine “zato što zaista nije bilo realno da bude ispunjen”.

grundig-tv

Kako je istakao Mirković, ako do polovine naredne godine ne dođe do digitalizacije radio-televizijskog signala u Srbiji “postoji velika opasnost da u graničnim delovima zemlje Srbije dođe do mešanja signala domaćih televizija sa televizijama iz susednih zemlja koje su već digitalizovane.

Mirković je istakao da je digitalizacija od izuzetno velikog značaja za medije i stanovništvo u Srbiji.

One thought on “Potpuna digitalizacija do kraja sledeće godine

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Danasnja konferencija “Kablovski TV operatori i sloboda medija u Srbiji” (http://www.danas.rs/konferencije/ktvmediji.970.html?cId=154) nije imala na dnevnom redu pitanja digitalne terestricke TV radio-difuzne mreze i sluzbe u Srbiji, vec sledeca pitanja (kopiram):

    “Da li kablovski TV operatori treba da imaju autonomiju prilikom izbora kanala koji će biti na listi TV programa i kako ta autonomija utiče na slobodu medija? Zašto je davanje prava za emitovanje u kablovskoj TV mreži u evropskim državama nadležnost nezavisnih regulatornih tela, dok je u Srbiji stvar poslovne odluke menadžmenta kablovskih TV operatora? Da li postoje tehnička ograničenja u broju raspoloživih TV kanala na kablovskim TV mrežama i kako razvijene države rešavaju ovaj problem? Pod kojim uslovima kablovski operetori mogu da skinu TV kanal iz svoje ponude i da li ovaj proces otvara mogućnost zloupotrebe različitih političkih i ekonomskih interesa? Da li je status kablovskih TV operatora neophodno sistemski urediti po modelu koji će garantovati slobodu medija, zato što većina građana Srbije gleda televiziju isključivo preko kablovskih TV mreža?”

    S obzirom na izjave i reci pomoćnika ministra kulture i informisanja Srbije iznete u gore navedenom tekstu, cini se da je gospodin Saša Mirković u ovom slucaju promasio temu.

    P. S. – U Nacrtu zakona o elektronskim medijima, kao i u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronsjim komunikacijama, ponovo je “zaboravljeno” da se regulisu pitanja kablovskih distributivnih mreza i usluga.

Leave a Reply