Kablovska i sat. TV

Predstavljeni Studija izvodljivosti i idejni projekat radio-pokrivanja digitalnim TV signalom na teritoriji RS

Studija izvodljivosti i idejni projekat radio-pokrivanja digitalnim TV signalom nateritoriji RS predstavljeni su u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije 15.12.2010. Autori studije su:

–Katedra za telekomunikacije i informacione tehnologije Eelktrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

–KONSING GROUP d.o.o. iz Beograda

–GISDATA d.o.o. iz Beograda

u saradnji sa stručnjacima:

–Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo

–RATEL-a

–Javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze.

 • Studija izvodljivosti i idejni projekat radio-pokrivanja digitalnim TV signalom na teritoriji RS

  Preuzmite PDF dokument

One thought on “Predstavljeni Studija izvodljivosti i idejni projekat radio-pokrivanja digitalnim TV signalom na teritoriji RS

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Cini mi se da je pre svega potrebno hitno izmeniti i dopuniti Zakon o radiodifuziji (i kablovskoj distribuciji), ili pripremiti nov zakon o audio i audio-vizuelnim medijskim servisima, u skladu sa EU direktivom 2010/13/EU od 10. marta 2010. godine. U svakom slucaju, prioritet nad svim prioritetima je da se u ovom zakonu izvrse takve promene posle kojih bi bilo potpuno jasno i nesporno da Radiodifuzna ustanova Srbije i Radiodifuzna ustanova Vojvodine, kao i druge radiodifuzne organizacije (tzv. emiteri) obavljaju samo delatnost proizvodnje svojih TV programa, dok JP “Emisiona tehnika i veze” (JP ETV) vrsi delatnost prenosa i emitovanja svih tih TV programa. Do tada ce postojati sukob ovog zakona i Zakona o elektronskim komunikacijama, a JP ETV ce biti “ni na nebu, ni na zemlji”.

  Ocekivalo se da ce Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u terestrickoj digitalnoj radiodifuziji (videti prilog 1) biti svojevrsni plan, odnosno organizacija posebne elektronske komunikacione mreze, tj. mreze za distribuciju TV programa JP ETV. Ali, to je bila samo pusta nada. O organizaciji te mreze nema, na zalost, ni jedne reci u ovom pravilniku.

  Ni iz dokumenta “Studija izvodljivosti i idejni projekat radio-pokrivanja digitalnim TV signalom na teritoriji RS” (datog u prilogu 2) ne moze se sagledati taj plan, odnosno ta organizacija.

  Zato je opravdano pitanje nadleznim regulatornim telima (RATEL, RRA i MTID): u kom ce aktu biti dati i opisani plan i organizacija (sastav) te jedinstvene mreze na teritoriji Srbije? Pa ova mreza ili sistem je slozena celina od opsteg ili javnog interesa koju sacinjava vise medjusobno povezanih podcelina, zar ne?

Leave a Reply