Kablovska i sat. TV

Prelazak na digitalni TV signal u SAD

Televizori u više od dva miliona domaćinstava u SAD odnedavno su neupotrebljivi, zbog isključenja analognog televizijskog signala. Najava prelaza na digitalni signal u čitavoj zemlji izazvao je stampedo kupaca koji su požurili da kupe nove televizore i digitalne prijemnike.

Američki televizijski gledaoci su bombardovani sa nizom oglasa poslednjih nekoliko nedelja, upozoravajući ih da će analogni signal uskoro biti isključen, te ih pozivaja da kupe odgovarajuće set-top konvertore, ako ne žele da izgube prijem TV signala.

Vlada SAD je izdala bonova, u vrednosti 40 dolara čime bi trebala da pokrije većinu troškova za prelazak na digitalno emitovanje. Ukupno gledano vlasti SAD potrošiće oko dve milijarde dolara za nesmetan prelazak na digitalno emitovanje. Ali, prema Federalnoj komisiji za komunikacije, i dalje je skoro 2,2 miliona domaćinstava koja se nisu pripremila za digitalno emitovanje.

Za razliku od Velike Britanije, gde je analogni signal isključen po regijama, SAD su odlučile da isključe analogni signal u jednom mahu na celoj teritoriji, čime su optuženi da su neke grupacije, posebno oni starije generacije i one sa niskim prihodima, ostale u digitalnom “procepu”.

One thought on “Prelazak na digitalni TV signal u SAD

  1. Bojan

    Zanimljivo. Ovo bi se moglo nazvati “blackmail”.
    Jedno je propagirati ekolosku svest, a drugo primena u praksi.

    No i nas ceka ova propaganda. Be ready.

Leave a Reply