Kablovska i sat. TV

Prezentacija digitalne televizije u RTS-u

U holu RTS-a organizovana javna demonstracija prijema digitalnog signala prve i druge generacije i tri-de televizije.

Na svetski dan televizije, u holu RTS-a organizovana je javna demonstracija prijema digitalnog signala prve i druge generacije i tri-de televizije. Svi zainteresovani mogli su da uporede kvalitet današnjeg televizijskog signala sa televizijskim signalom koji bi u 2012. trebalo da se emituje sa Avale.

U Srbiji televizija se dnevno gleda u proseku sat više nego u Evropi. Te podatke još će promeniti i početak emitovanja digitalnog signala koji će nuditi više mogućnosti nego današnja analogna televizija.

Dušan Marković, magistar elektrotehničkih nauka, objašava da se u odnosu na analognu televiziju digitalna razlikuje pre svega u kvalitetu slike.

“Signal ili imate ili nemate, ako ga imate, imate veoma dobru sliku. Drugo, na jednom TV kanalu moći ćete da imate mnogo programa”, objašnjava Marković.

Za RTS, digitalna televizija nije novost, pošto se ovih dana obeležava i druga godišnjica početka emitovanja prvog digitalnog programa u Srbiji.

“Neće biti veće razlike pošto mi već emitujemo digitalno. Ako država u međuvremenu donese odluku da se program emituje u ha-de tehnologiji, onda će se ta razlika u kvalitetu slike dobro videti”, kaže glavna i odgovorna urednica RTS Digital i RTS SAT, dr Tanja Ćitić.

“U svakom slučaju, RTS se priprema intenzivno, korak po korak, za ono što nam sledi. Bitno je da imamo viziju i da smo utabali prve korake”, ocenila je Tanja Ćitić.

Ipak, da biste 2012. mogli da gledate televiziju, biće vam potreban TV prijemnik koji podržava DVB-t 2 signal ili konvertor tog signala.

U holu RTS-a svi zainteresovani, bez obzira na godine i stručnost, mogli su da vide i kako funkcioniše tri-de televizija, koja se trenutno emituje tek na nekoliko američkih televizijskih stanica.

One thought on “Prezentacija digitalne televizije u RTS-u

  1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

    Dobro je sto se davalac javnog medijskog servisa, Radiodifuzna ustanova Srbije (RUS), priprema intezivno, korak po korak, za proizvodnju digitalnog TV programa (dr Tanja Citic), ali nije dobro sto slicne informacije, u pogledu na pripreme i za digitalno emitovanje TV programa, nema i iz Javnog preduzeca “Emisiona tehnika i veze” (JP ETV).

    Nije vise nova informacija o digitalnoj TV, po kojoj (mr Dusan Markovic) “Signal imate ili nemate, ako ga imate, imate veoma dobru sliku. Drugo, na jednom TV kanalu moci cete da imate mnogo programa” (mr Dusan Markovic). Novost bi bila, na primer, da je g. Markovic obavestio javnost da ce JP ETV sigurno preci na digitalno emitovanje TV programa u planiranom roku (pocetkom 2012), i da ce u jednom TV kanalu biti moguce emitovati do najvise 14 programa !

Leave a Reply