Kablovska i sat. TV

Pripremljeni predajnici za digitalno emitovanje TV programa

Stručnjaci JP ETV-a ovladali tehnologijom podešavanja najnovijih (DVB-T2) digitalnih predajnika i filtera

Ekipa JP Emisiona tehnika i veze tokom poslednja dva meseca intenzivno je podešavala DVB-T2predajnike za proširenje “Inicijalne mreže”. Stručni tim koji su činili Zoran Trivić, Nebojša Dragić i Slobodan Marković, a kojim je koordinirao inženjer Slađan Stanković, kao i stručni tim u kome su biliSaša Spasić, Miomir Rakić, Predrag Lazić, Dejan Jakšić, Marina Ilić – kojim je koordinirao inženjer Dušan Njegovanović, uhvatili su se u koštac sa najvećim izazovima u potpuno novoj oblasti rada, do sada nepoznatoj u praksi naših stručnjaka – sa podešavanjem digitalnih predajnika najnovije generacije (DVB-T2). Radovi na podešavanju predajnika su počeli 2. septembra i trajaće, po planu do 15. novembra 2013. godine.

grundig-tv

Nije reč samo o tome da su prekomponovali više od 20 predajnika i reptitora, već su taj delikatan posao obavili u okviru vrhunskih tehničkih normi. Poduhvat se sastoji u tome što stručnjaci JP ETV nisu imali fabričke podatke za nove kanale, već su morali veštinom i znanjem da eksperimentišući sa parametrima, postignu i prevaziđu zadate norme.

Podešeni predajnici su razmešetni po najvažnijim emisionim stanicama koje će biti deo proširene Inicijalne mreže. U okviru tog posla pristupiće se i montaži šest novih antenskih sistema: Bajina Bašta, Gučevo, Crni vrh (Pirot), Sv Ilija – Vranje, Rudnik i Prijepolje (Koševine), kao i dva, za montažu najizazovnija, na lokacijama Kopaonik (Gobelja) i Tupižnica. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja oktobra, kada će Inicijalna mreža digitalnih predajnika i repetitora biti spremna za dopremanje digitalnog signala za više od 75 odsto stanivnika Srbije. To je jako važan korak za organizovanje pozitivne medijske kampanje i pripreme građana za kupovinu novih set top boksova i televizora, kako bi spremni dočekali konačan prelazak na digitalnu TV i gašenje analognog TV servisa.

One thought on “Pripremljeni predajnici za digitalno emitovanje TV programa

  1. Аца

    Зар код нас није усвојен развој по Т3 дигиталном стандарду?!

Leave a Reply