Kablovska i sat. TV

Prodaje se Targo Telekom

U toku je proces prodaje srpskog telekomunikacionog operatora i mreže koja obuhvata oko 1.200 kilometara optičkih kablova. Vlasnik mreže, Targo Telekom d.o.o, angažovao je NetBid Industrieauktionen AG da sprovede prodaju. Prodaja će biti sprovedena na aukciji koja bi trebalo da se održi krajem 2014. godine.

Mreža poseduje najveći prenosni kapacitet za međunarodnu razmenu podataka. Omogućava potpuno nezavisno korišćenje širom Republike Srbije, što je zajedno sa kvalitetom servisa Targo Telekoma, ključna stavka u konkurentnosti. Više od 160.000 domaćinstava mogu istog trenutka da se priključe na internet velike brzine u Beogradu, a celokupni tržišni potencijal za Beograd iznosi oko 540.000 domaćinstava.

“Kupovina ove savremene srpske optičke mreže daće investitorima odličnu priliku da se uključe u rastuće tržište Srbije, bilo da su u pitanju fizička ili pravna lica. Visoki propusni opseg mreže i prenosni kapacitet čine je zanimljivim kandidatom na polju prenosa podataka, pre svega kao nosioca podataka za međunarodne telekomunikacione i internet kompanije, velike firme i državne institucije”, istakao je Tim Langenfeld član Upravnog odbora NetBid AG iz Hamburga.

targo

Iako je proces prodaje i dalje otvoren za dodatne ponuđače, prvih nekoliko zainteresovanih strana već su počele sa pripremama za kupovinu. Centralni deo infrastrukture je 850 km duga okosnica mreže, koja pokriva Srbiju od severa do juga, i od istoka do zapada. Mreža povezuje sve veće gradove u Srbiji, kao i gotovo sve susedne zemlje: Mađarsku, Bugarsku, Makedoniju i Hrvatsku. U pitanju je veza između Centralne i Jugoistočne Evrope što je od ogromnog strateškog značaja.

Prodaja će uključivati  Metronet, koji obuhvata oko 500 km u gradskom području Beograda. Metronet obuhvata oko 100 km okosnice mreže i 400 km FTTH mreže koja omogućava privatnim i korporativnim klijentima da se povežu na kompletan asortiman internet usluga (internet velike brzine, iznajmljivanje dodatnih telefonskih linija i IPTV). Oko 160.000 domaćinstava već su priključeni na FTTH mrežu na široj teritoriji Beograda, dok oko 6.500 građana i firmi već koristi Metronet vezu.

“Imajući u vidu ogroman tržišni potencijal i najmoderniju mrežu, očekujemo da otkupna cena bude više desetina miliona”, rekao je Langenfeld.

 

Celokupna mreža se sastoji od najmodernijih optičkih vlakana, podaci se prenose putem DWDM (dense wavelength division multiplex) najsavremenije tehnologije, što sve obezbeđuje maksimalan mogući propusni opseg i veoma velike brzine prenosa podataka, do 10 Gb/s, sa mogućnošću nadogradnje na 40 GB/s i 100 GB/s.

Mrežni operator Targo Telekom d.o.o, filijala slovenačke Nuba kompanije za savetovanje u investiranju, izgradila je mrežu od 2008. do 2012. Prodaja će biti sprovedena kao deo otvorene licitacije u organizaciji Netbid AG.  

2 thoughts on “Prodaje se Targo Telekom

Leave a Reply