cnn
Kablovska i sat. TV

Prvi regionalni informativni TV kanal N1

REGIONALNI INFORMATIVNI KANAL N1 U SARADNJI SA CNN-OM USKORO POČINJE EMITOVANJE CELODNEVNOG PROGRAMA U SRBIJI, HRVATSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI

Kanal N1, prvi regionalni informativni kanal na područiju bivše Jugoslavije, biće lansiran početkom 2014. godine za preko 15 miliona gledalaca u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Sporazum o saradanji sa kompanijom Turner Broadcasting System Europe Limited, koja je vlasnik kanala CNN International, omogućio je kanalu N1 da postane eksluzivni partner CNN-a u regionu.

cnn

N1 će emitovati program iz tri velika informativno-produkcijska centra u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, kao i lokalnih centara smeštenih po gradovima čitavog regiona.

“Saradnja sa CNN-om donosi nam dragoceno iskustvo u oblastima novinarstva, uredništva i pravljenja programa”, kaže Brent Sadler, generalni direktor kanala, direktor programa za sve tri zemlje i bivši nagrađivani novinar CNN-a. “N1 će razvijati svoj specifičan sadržaj, baziran na vestima iz regiona, o kojima ćemo izveštavati iz sva tri glavna grada istovremeno. To će biti veoma inspirativan zadatak.”

Sporazum sa CNN-om omogućava kanalu N1 i da emituje odabrane programe CNN-a, prevedene na lokalne jezike.

“Ovaj sporazum dokazuje našu posvećenost da prenosimo i širimo znanja i iskustva u sve delove sveta i pokuzuje koliko su važne informacije iz ovog regiona. Sporazum nam daje mogućnost da pružimo podršku lokalnim partnerima u vidu obuke kadrova i davanju ekspertskih saveta. Oduševljeni smo što se N1 priključuje CNN porodici i unapred se radujemo saradnji sa N1 timom,” poručio je Rani Rad, izvršni potpredsednik i komercijalni direktor kanala CNN International.

Glavni finansijski investitor kanala N1 je Junajted grupa (United Group), vodeća “pay TV” platforma u Jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata i SBB, najvećeg kablovskog operatora u Srbiji, Telemach Sloveniju i Telemah BiH, najveće kablovske operatore u Sloveniji i Bosni, kao i Total TV, najveću satelitsku platformu u regionu.

“Veoma smo uzbuđeni što učestvujemo u kreiranju kanala N1,” rekao je Kameron Munter, viši savetnik Junajted grupe. “To je važan korak u integraciji ovog regiona u Evropsku Uniju i u prihvatanju njenih visokih standarda kada su u pitanju kanali sa celodnevnim informativnim programom.”

DODATNE INFORMACIJE O KANALU N1

Kanal N1 će svakodnevno obrađivati sve važne informacije u vezi sa Srbijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom pojedinačno, kao i najvažnije regionalne i globalne teme. Sva tri informativna centra biće povezana i sarađivaće međusobno.

Sporazum o saradnji sa CNN-om daje kanalu N1 eksluzivno pravo na prikupljanje informacija sa CNN International kanala, kao i pravo da koristi njihov video materijal, uključujući i uključenja uživo. Ova saradnja omogućava kanalu N1 i da emituje odabrane  programe CNN-a, prevedene na lokalne jezike. Sa druge strane, CNN International će moći da koristi sve informacije kanala N1 u vezi sa Srbijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Takođe, CNN će kanalu N1 pružati konsultantske usluge, vršiće obuku kadrova i operativnu podršku za period do početka emitovanja programa, ali i nakon toga. To uključuje uredničku i tehnološku obuku za kadrove N1 kanala u centrali CNN-a  u Atlanti.

Za proizvodnju i  plasman  informativnog sadržaja  vrhunskog  kvaliteta, što je jedan od glavnih ciljeva kanala N1, veoma  su važni visoka obučenost  kadrova  i  jasno razumevanje profesionalnih standarda. Zato  će   kanal  imati mnogo koristi od višegodišnjeg iskustva i ekspertske podrške  Keneta Tivena,  bivšeg  potpredsednika CNN  za istraživanje i razvoj ,koji  je angažovani stručnjak  na  ovom  medijskom projektu.

Kanal N1 će koristiti tehnologiju 21. veka za  potrebe plasiranja informacija u 21. veku. “Ova tehnologija će omogućiti kanalu N1 da pravovremeno plasira kvalitetan sadržaj putem različitih medijskih platformi: televizije, interneta i mobilnih uređaja, kako bi gledaoci mogli da prate ažurne vesti iz svojih sredina i celog sveta, bilo gde da se nalaze i u bilo koje vreme,” najavljuje tehnički direktor N1, Ralf Manti.

Sa CNN podrškom, a pod vođstvom generalnog direktora i direktora programa Brenta Sadlera, kanal N1 će angažovati najtalentovanije i najsposobnije kadrove u regionu bivše Jugoslavije. “Profesionalizam, urednička nezavisnost i kreativno, odgovorno i osvešćeno izveštavanje su veoma visoki kriterijumi  rada   koje će postaviti  kanal  N1, ” kaže Sadler.

Kanal N1 će imati potpunu uredničku odgovornost za svoj sadržaj, koji će biti emitovan uz punu novinarsku nezavisnost. “Striktne uredničke smernice za tačno i nepristrasno izveštavanje biće primenjene u okviru cele mreže,” kaže Sadler, “N1 će biti multimedijalni servis, a internet će biti važan deo njegovog razvoja, kako na polju plasiranja vesti, tako i u neposrednoj komunikaciji sa korisnicima.” Generalni direktor  i  direktor programa N1 očekuje da  će  i “gledalačko

Leave a Reply