Kablovska i sat. TV

RTS započinje eru digitalne televizije

Skromno, u duhu vremena i u okviru Kuće, javni medijski servis Srbije u sredu 26. novembra , povodom obeležavanja pola veka Televizije, počinje sa celodnevnim digitalnim programom kulture i umetnosti . Time RTS, u jubilarnoj godini postojanja, započinje eru digitalne televizije.

RTS Digital logo.jpg

RTS se opredelio da u digitalnom formatu na svom prvom tematskom kanalu, jedinstvenom u ovom delu Evrope – RTS digital emituje kulturne sadržaje visoke umetničke vrednosti.

Budući da je muzička orijentacija programa klasična muzika i džez, u ponudi RTS digital programa, pored najpoznatijih svetskih imena iz sveta džeza,  RTS će emitovati i poseban, gala program: vrhunske balete u izvođenju najboljih svetskih ansambala, najveća simfonijska dela u interpretaciji poznatih svetskih orkestara poput Berlinske filharmonije, portrete velikih umetnika, muzičko scenska dela u izvođenju reprezentativnih operskih ansambala i  velike koncerte Simfonijskog hora i orkestra RTS.

„Koncertnu programsku ponudu RTS digital otvara Hendlovim oratorijumom „Mesija”, prvim koncertom Simfonijskog hora i orkestra snimljenim u digitalnom formatu, kojim je ovih dana u Centru Sava obeleženo 50 godina Televizije Beograd.

Već prvih dana gledaoci će uživati i u stereo zvuku „Ohridske legende” Stevana Hristića, koja je zatvorila ovogodišnji Bemus, ali i  koncertima  Najdžela Kenedija, Kiri te Kanava, Stefana Milenkovića, Aleksandra Madžara, Džona Fedisa, Teodosija Spasova, Patriše Barber”,  kaže mr Tatjana Ćitić – odgovorna urednica redakcije Digitalnog programa RTS.

Na programu digitalnog kanala nalaze se domaće i strane dokumentarne emisije, igrani filmovi i druge emisije kulturno-umetničkog karaktera, kao i sadržaji namenjeni najmlađima- muzički animirani filmovi i obrazovne emisije o tome kako treba gledati ili slušati neko umetničko delo da bi se ono razumelo.

” Prednosti digitalnog emitovanja su, između ostalog, vrhunski kvalitet slike i tona (slika je oštra, a ton studijskog kvaliteta). Odgovor na pitanje zašto digitalizacija u ovom trenutku je vrlo jednostavan. Na osnovu ugovora koji je Srbija potpisala sa ITU (Međunarodnom organizacijom za telekomunikacije) poslednji  rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje programa je 17.jun 2015. Plan naše kuće je da to učini do kraja 2011. Kanal kulture je početak digitalizacije RTS, pred nama je veliki posao, ali i izazov”, dodaje urednica Digitalnog programa.

Eksperimentalni digitalni program, već od prvog dana biće sastavni deo Telekomovog IP TV paketa, i baznog paketa većine kablovskih operatera  koji imaju mogućnost prijema digitalnog signala, a u digitalnom signalu posebno će moći da uživaju gledaoci koji imaju LCD ili plazma televizore na kojima će gledati sliku izvornog formata 16:9.

Sve informacije o digitalnoj televiziji i programskoj ponudi RTS digital biće, i ubuduće, dostupne na Internet portalu RTS-a.

E-mail adresa redakcije za pitanja gledalaca je: [email protected]

Leave a Reply