Kablovska i sat. TV

Satelit Astra 5B počinje sa radom na 31,5 stepeni istočno

Kompanija SES S.A. (kotirana na berzama Euronext Paris i Luxembourg Stock Exchange pod oznakom SESG) objavila je da je satelit ASTRA 5B počeo sa radom danas na orbitalnoj poziciji 31,5 stepeni istočno iznad centralne i istočne Evrope, Rusije i Zajednice nezavisnih država. Letelica obezbeđuje DTH (Direct-to-Home), kao i direct-to-cable usluge i distribuciju direktnog signala na terestrijalne televizijske mreže na dotičnim tržištima.

 

Satelit ASTRA 5B uspešno je lansiran na raketi Ariane 5 iz evropskog lansirnog centra u Kuruu, Francuska Gvajana, 22. marta 2014. Otada, letelica je uspešno izvršila veliki broj orbitalnih manevara i bila je podvrgnuta seriji zahtevnih orbitalnih testova kako bi potvrdila svoje besprekorne performanse.

ses astra

Kompanija Airbus Defence & Space Systems iz Tuluza, Francuska, izgradila je Satelit ASTRA 5B na osnovi veoma pouzdane platforme Eurostar E3000. Satelit je opremljen sa 40 Ku-band transpondera (ekvivalentno sa 36 MHz) kao i sa 6 Ka-band transpondera. Ova svemirska letelica takođe ima i drugi L-band kapacitet za Evropski geostacionarni navigacioni sistem (EGNOS) Evropske komisije. EGNOS pomaže u verifikovanju, poboljšavanju i izveštavanju o pouzdanosti i tačnosti navigacionih signala u Evropi.

 

Satelit ASTRA 5B zamenjuje satelit ASTRA 1G na orbitalnoj poziciji 31,5 stepeni istočno, novom video okruženju kompanije SES namenjenom centralnoj i istočnoj Evropi, Rusiji i nezavisnim zemljama Komonvelta. Pomoću satelita ASTRA 5B raspoloživi kapacitet na SES poziciji biće povećan sa 19 na 40 aktivnih transpondera. Manevar pokazuje sposobnost kompanije SES da uspešno razvije nove orbitalne pozicije koristeći letelice koje su ispunile svoju primarnu misiju, dok na orbitalnu poziciji ne bude dodat novi, vrhunski satelitski kapacitet.

 

Martin Halivel, tehnološki direktor u kompaniji SES, izjavio je: „U skladu sa svojom dobro definisanom strategijom, satelit ASTRA 5B značajno povećava satelitski kapacite kompanije SES iznad centralne i istoče Evrope, Rusije i Zajednice nezavisnih država. Zahvaljujući funkciji Operational Service Date (OSD) satelita ASTRA 5B, kompanija SES od danas ima 1.536 aktivnih satelitskih transpondera u svojoj globalnoj satelitskoj floti, obuhvatajući 55 aktivnih letelica na 37 orbitalnih pozicija širom sveta. Želeli bismo da se zahvalimo našim evropskim partnerima u kompanijama Airbus Defence and Space Systems i Arianespace na uspešnoj ASTRA 5B misiji.”

Leave a Reply