Kablovska i sat. TV

SES Astra isporučuje satelitski TV program u 291 milion domova širom sveta

Kompanija SES danas je objavila da je u 2013. godini povećala svoj tehnički domet širom sveta i da sada stiže do 291 miliona domaćinstava u svetu i do 151 miliona domaćinstava u Evropi.

U poređenju sa prethodnom godinom došlo je do povećanja od 5 odsto, kako u svetu tako i u Evropi, a najsnažniji rast ostvaren je u Africi, Bliskom istoku i posebno Indiji (povećanje od 18 odsto) i azijskom delu Pacifika (povećanje od 7 odsto). Domet do domaćinstava u Latinskoj Americi porastao je za 5 odsto, a u Severnoj Americi za 3 odsto.

Ovi podaci su rezultat istraživanja tržišta koje kompanija SES sprovodi na godišnjem nivou, obuhvatajući i detaljnu studiju „Satellite Monitor” u Evropi.

ses astra

Domet SES flote do domaćinstava koja primaju direktno signal sa satelita porastao je sa 99 miliona u 2012. godini na 106 miliona u 2013. godini. Indirektni domet SES satelita preko kablovskih mreža  porastao je u manjoj meri, sa 153 na 153 miliona domaćinstava. Broj domaćinstava koja koriste IPTV preko SES satelita porastao je za 27 odsto i sada iznosi 31 milion. Najsnažniji relativni rast direktnog dometa zabeležen je u regionu azijskog dela Pacifika (porast od 21 odsto)  i u Africi, na Bliskom istoku i u Indiji (porast od 18 odsto). Ove cifre potvrđuju stalan rast dometa satelita kao i njegovu vodeću ulogu u infrastrukturi emitovanja uopšte, a posebno u digitalnoj infrastukturi i infrastrukturi visoke definicije (HD).

 

Rezultati istraživanja SES Satellite Monitor takođe ponovo ističu važnu ulogu kompanije SES u Evropi. SES sateliti pružaju usluge gotovo svim evropskim domaćinstvima koja koriste kablovsku i IPTV televiziju (95 odsto), kao i većini evropskih domaćinstava sa HD televizijom (81 odsto). Nemačka, sa svojih 18 miliona domaćinstava koja TV signal primaju direktno sa SES satelitska, i dalje predstavlja najveće pojedinačno DTH tržište za kompaniju SES u Evropi. Više od 6.200 televizijskih kanala emituje se preko SES satelita, a njih 1.800 se emituje u HD rezoluciji.

„Rezultati ovogodišnjeg istraživanja SES Satellite Monitor i istraživanja tržišta ponovo potvrđuju bitnu ulogu koju kompanija SES ima kada je u pitanju infrastruktura distribucije TV signala i videa visokih performasi”, izjavio je Ferdinand Kayser, komercijalni direktor SES-a. „Naš snažan rast predstavlja direktni rezultat naših značajnih ulaganja u nove satelite, a posebno na veoma važnim i dinamičnim tržištima u razvoju. U budućnosti bismo mogli da iskoristimo prednosti svojih jakih infrastruktura i ponuda usluga na razvijenim tržištima, i da realizujemo dodatne mogućnosti u Evropi i Severnoj Americi. Kao lider u oblasti video distribucije, DTH, digitalnog prenosa i HD, kompanija SES ima ključnu ulogu u pružanju komunikacione infrastrukture na globalnom nivou i u prilici je da nastavi razvoj u oblasti digitalizacije i primene video okruženja visokih performansi kako na razvijenim, tako i na zahtevnim tržištima u razvoju.”

Leave a Reply