Kablovska i sat. TV

SES lansirao novi satelit ASTRA 2F

Kompanija SES (kotirana na berzama Euronext Paris i Luxembourg Stock Exchange pod oznakom SESG) objavila je danas da je njen novi satelit ASTRA 2F uspešno lansiran u petak, 28. septembra, na nosećoj raketi Ariane 5 iz Kurua, Francuska Gvajana. Ovo je 36. lansiranje SES satelita uz pomoć rakete Ariane.

Satelit ASTRA 2F proizveo je Astrium u Tuluzu koristeći platformu Eurostar E3000 i prenosiće Ku i Ka-band signale kako bi obezbedio Direct-to-Home (DTH) i narednu generaciju širokopojasnih usluga. Ovo predstavlja prvi od tri satelitska investiciona programa (ASTRA 2E, 2F i 2G), koji obezbeđuje nove kapacitete za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku na 28.2/28.5 stepeni istočno. Novi sateliti na ovim pozicijama će od oktobra 2013 koristiti dodatni frekvencijski spektar čije je pravo na korišćenje kompaniji SES dodelila kompanija Media Broadcast, u skladu sa ugovorom iz 2005. godine. Novi satelit ASTRA 2F takođe obezbeđuje Ku-band kapacitet za usluge u celoj Evropi i za region subsaharske Afrike. Njegov Ka-band signal omogućiće širokopojasnim uslugama kompanije SES da podrži brzinu preuzimanja podataka od 20 Mps.

„Uspešno lansiranje satelita ASTRA 2F deo je programa širenja i osvežavanja flote,” izjavio je Romain Bauš, izvršni direktor kompanije SES. „ASTRA 2F obezbediće neometanu zamenu kapaciteta za naše korisnike u Ujedinjenom Kraljevstvu kao što su BSkyB, BBC, ITV, Channel 4 i Channel 5 i obezbediće nam dodatni kapacitet na orbitalnoj poziciji 28.2/28.5 stepeni istočno. Ove orbitalne pozicije danas pružaju usluge za gotovo 13 miliona DTH domaćinstava u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Želeli bismo da se zahvalimo svojim dugogodišnjim partnerima, kompanijama Astrium i Arianespace, za uspeh ove misije.“

Satelit ASTRA 2F je težak 6.000 kg, generiše 13kW energije i ima vek trajanja od 15 godina. On je peti Eurostar satelit u okviru SES flote. Nova letelica naći će se u komercijalnoj upotrebi u narednim nedeljama, nakon završetka detaljnih testiranja u orbiti.

Leave a Reply