Kablovska i sat. TV

Set-Top Boxovi nisu potrebni onima koji imaju kablovsku ili satelitsku antenu

Uređaji za prijem digitalnog televizijskog signala nisu potrebni onima koji imaju kablovsku ili satelitsku antenu, već samo domaćinstvima koja televizijski signal hvataju preko krovne ili sobne antene, kaže za RTS državna sekretarka Tatjana Matić.
Pojedini kablovski operateri ovih dana pokrenuli su Akciju besplatne digitalizacije, odnosno besplatno korišćenje set-top-boksova za 5.000 najbržih korisnika.
Državna sekretarka je Tatjana Matić je, u intervjuu za RTS, rekla da nema potrebe za takvom akcijom kablovskih operatera.
– Za sve korisnike kablovske ili satelitske antene nije potreban nikakav uređaj, oni se već nalaze u režimu koji digitalizacija podrazumeva. Jedino za one koji televiziju gledaju preko krovne ili sobne antene – kaže Matić.
Set-top-boksovi u radnjama trenutno koštaju nešto manje od 4.000 dinara. Očekuje se da ta cena padne na 2.500.

– Vlada ne može doneti uredbu koja ograničava cenu, ona se formira prema zakonu ponude i tražnje. Sigurno je da će cena pasti na 2.500 nakon nabavke koje će ministarstvo obaviti – rekla je Matić.
Podsetila je da će najugroženije kategorije stanovništva besplatno dobiti te uređaje.
– Najugroženije kategorije stanovništva podrazumevaju korisnike novčane i socijalne pomoći, prava na tuđu negu i pomoć, penzionere sa niskim penzijama koji su nosioci domaćinstva. To će biti između 150.000 i 180.000 stanovnika – kazala je državna sekretarka i pozivla sve zainteresovane da se prijave Socijalnom centru u svom mestu.
Prema njenim rečima, prva distribucija tih uređaja očekuje se početkom sledeće godine.
Tatjana Matić je navela i da digitalizacijom dobijamo više televizijskih kanala, ali i druge pogodnosti.
– U prvom multipleksu očekujemo 20-30 kanala, a prednosti su i mnogobrojne funkcije kao što su odabir titlova, jezike nacionalnih manjina, prilagođavanje osobama sa slabijim sluhom… – kaže Matić.
Prema njenim rečima, očekuje se da digitalizacija na teritoriji cele zemlje počne da funkcioniše od 17. juna 2015, a u pojedinim rejonima već od 1. marta sledeće godine.

One thought on “Set-Top Boxovi nisu potrebni onima koji imaju kablovsku ili satelitsku antenu

Leave a Reply