Kablovska i sat. TV

Tri godine RTS digitala – Vodič kroz digitalizaciju

U korak sa poslednjim pripremama za početak prelaska na digitalno emitovanje programa, Redakcija digitalnog programa RTS-a je povodom trećeg rođendana pripremila specijalnu emisiju Vodič kroz digitalizaciju, koja će biti emitovana u subotu 26. novembra na drugom programu u 19.30 i na programu RTS digital u terminu od 19 i 22 časa. Voditelji Tatjana Ćitić i Zoran Stanojević provešće gledaoce kroz analognu i uvesti ih u digitalnu eru televizije.

„Malo je paradoksalno to što televizija spada među poslednje medije i poslednje stvari koje se digitalizuju, jer je već sve oko nas praktično digitalizovano – od telefona preko kućnih aparata, dakle mi se digitalizacijom, digitalnim pristupom već uveliko koristimo, tako da je digitalitacija televizije neminovnost i zbog toga je veoma važno da znamo šta se događa u tom aparatu koji gledamo, prema nekim procenama, sedam do osam sati dnevno”, rekao je Zoran Stanojević, pomoćnik gl. i odg. urednika Informativnog programa za nove medije.


Pošto je najavljena izrada nove strategije za prelazak na digitalno emitovanje programa, urednica emisije dr Tatjana Ćitić najavljuje i nastavak Vodiča kada se za to steknu uslovi.

„Ovom emisijom smo odškrinuli vrata digitalnog doba radiodifuzije. Nastavak Vodiča će biti o pilot-mreži koja bi trebalo da bude „aktivna” od početka 2012. Vodič će gledaoce potom upoznati i sa značajnim odlukama koje donosi nova strategija, čiji će osnov, kako je najavljeno, biti prelazak na digitalno emitovanje po regionima. Kada se na tržištu budu našli u većem broju TV prijemnici, kao i DVB-T2 dekoderi, Vodič će za temu imati opremanje domaćinstava i tehničke informacije. Posebnu pažnju posvetićemo digitalizaciji ruralnih domaćinstava.”

Pošto će epizode Vodiča kroz digitalizaciju nastajati u skladu sa značajnijim koracima u procesu prelaska na digitalno emitovanje programa, i pre njihovog objedinjenog emitovanja na programima RTS-a, biće dostupne na portalu rts.rs/digitalizacija gde se već mogu naći najvažnije informacije o digitalnoj televiziji.

“Za ove tri godine bilo je mnogo programskih i tehničkih izazova. Svakako je najveći, ne samo u našem slučaju već i u slučaju svih emitera u digitalnom dobu, kako privući mladu publiku. Na osnovu poslednjih podataka AGB-a, celodnevni program kulture i umetnosti najviše gleda populacija između 30 i 39 godina. To je potvrda dobrog programskog planiranja. Veliki izazov je bio i ostvariti kontinuirani programski kvalitet uz skromna ulaganja. Nema primedbi na sadržaj. Sve ređe su i primedbe u vezi sa nekim tehničkim pitanjima, koje najčešće nemaju veze sa nama već sa kablovskim sistemima koji distribuiraju program”, kaže dr Tatjana Ćitić, odgovorni urednik Redakcije digitalnog programa RTS-a.

“Činjenica je da svakoga meseca na koncert, u pozorište ili u neku dobru kulturno-umetničku ili obrazovnu priču povedemo oko 683.000 gledalaca i da taj broj iz meseca u mesec raste. Dužina provođenja vremena uz RTS digital ide u prilog oceni da smo našli dobar recept za uspeh specijalizovanog nekomercijalnog programa ove vrste. Nažalost, program iz tehničkih razloga još uvek nije dostupan svim gledaocima na teritoriji Srbije”, rekla je Tatjana Ćitić.

“Medijski javni servis je usred procesa digitalizacije. Prema procenama, u narednom periodu trebalo bi da bude uloženo oko 12 miliona evra kako bismo spremni dočekali prelazak na digitalno emitovanje programa. Programski i produkciono moramo se u potpunosti prilagoditi novim tehnološkim zahtevima i mogućnostima. Tu su i brojna druga pitanja, pored ostalog i kadrovska, koja moraju ići u korak sa razvojnim trendovima tradicionalne televizije koja ulazi u jedno neizvesno doba”, pojasnila je Ćitićeva.

Leave a Reply