Kablovska i sat. TV

TV digitalizacija: Bez troškova za korisnike kablovske

Proces digitalizacije televizije odnosi se samo na zemaljsko emitovanje TV signala i tiče se samo onih građana koji taj signal primaju posredstvom antene. Oni koji koriste kablovsku i satelitsku televiziju neće morati da kupuju ništa od opreme.

“Za njih će prelazak sa analognog na digitalno emitovanje, na izvestan način, proći neopaženo, jer će sve neophodne korake u tom procesu preduzeti kablovski operater, što podrazumeva i Total TV.”, kaže za “Potrošač” Jasna Matić, državna sekretarka za digitalnu agendu.Ona objašnjava da nema razloga za zabrinutost građana i da će to što su slabo informisani o precesu digitalizacije biti prevaziđeno jer uskoro počinje, kako kaže, obimna javna kampanja.

“Cilj će biti da se korisnicima što više približi digitalizacija i pripreme se za konačan prelazak. Građani će biti blagovremeno informisani putem sredstava javnog informisanja, preko televizije, a takođe će biti štampani leci sa uputstvima, koje ćemo slati na kućne adrese.”, najavljuje Jasna Matić.

Što se tiče onih koji nemaju kablovsku, niti Total TV, već koriste antene, trebalo bi da znaju da ne postoje nikakve specijalne “digitalne antene”, već će i dalje moći da koriste postojeće. Ali, kada digitalizacija bude uspostavljena, što će biti postepen, a ne kratkotrajan proces, digitalni zemaljski signal će podržavati DVB-T2 standard, koji je tehnološki napredniji standard u odnosu na DVB-T.

Samim tim, televizor koji ima mogućnost prijema DVB-T signala, nije u mogućnosti da primi DVB-T2 signal. Istovremeno, u većini evropskih zemalja u toku je sličan proces prelaska sa DVB-T formata, uvedenog pre nekoliko godina, na novi, mnogo efikasniji format DVB-T2.

Građani koji imaju antene moći će da kupe ili novi televizor sa ugrađenim DVB-T2 tjunerom, što je skuplja varijanta, ili dodatni uređaj, set-top boks, koji podržava DVB-T2 standard i služi kao prijemnik odgovarajućeg digitalnog zemaljskog signala, navode u kabinetu državne sekretarke za digitalnu agendu.

Na našem tržištu još nije lako pronaći ove set-top boks uređaje, kao ni televizore, pa bi kupci trebalo da obrate pažnju da ne pazare aparate koji podržavaju standard DVB-T, budući da će postati neupotrebljivi. Njihova cena je od tri do šest hiljada dinara, a trgovci kažu da, kada budu počeli da masovno uvoze nove tjunere, i cena onih sa standardom DVB-T2 neće biti drastično različita.

Tatjana Ćitić, odgovorna urednica “RTS digitala”, takođe kaže da je digitalna televizija neminovnost, odnosno prelazak na digitalno emitovanje programa i potvrđuje da će tehnički morati da se prilagode samo ona domaćinstva koja programe primaju spoljnom ili sobnom antenom.”Pošto se ovaj proces odnosi na emitovanje programa sistemom zemaljskih predajnika, to znači da će narednih godina oko milion i po domaćinstava koja televizijske programe primaju antenom morati da budu spremna za prijem digitalnog signala.

Najpre će dobiti kvalitetniju sliku i ton, u “vajd skrin” formatu, a kasnije i razne servise koje donosi digitalna era televizije”, kaže naša sagovornica, objašnjavajući da će im ukoliko imaju stari televizor ili televizor novije generacije sa ugrađenim DVB-T tjunerom , biti potreban nov televizor ili dodatni uređaj, takozvani dekoder za prijem DVB-T2 signala.

“Moj savet je, na osnovu iskustva drugih zemalja, da građani koji će morati da nabave dekodere ili nove TV prijemnike, to ne čine u poslednjem trenutku. Ali, o tome više tek kada Uprava za digitalnu agendu bude objavila precizne informacije o gašenju analognih predajnika po zonama. Ovo je načelno upozorenje, pošto se trenutno, iakoje Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze pustila nedavno kroz inicijalnu mrežu DVB-T2 signal, neophodna TV oprema ne može naći u široj prodaji.”, rekla je Tatjana Ćitić.

Ono što zanima čitaoce jeste čemu uopšte proces digitalizacije, kao i da li je nužan. U kabinetu državne sekretarke za digitalnu agendu objašnjavaju da je taj proces značajan jer dovodi do promene tehnologije, unapređuje kvalitet slike i donosi nove usluge u emitovanju televizijskog programa. Digitalna televizija nudi mnogo bolju i kvalitetniju sliku i zvuk. Nema “snega”, već je slika ili kristalno jasna ili je uopšte nema.

Pružiće mnoge usluge kojih sada nema na analognoj televiziji, kao što je izbor titlova na različitim jezicima, mogućnost glasanja, kupovine, odlaganja gledanja nekih emisija, omogućava da se u istom opsegu emituje mnogo više televizijskih kanala. Tu su i niži troškovi emitovanja programa.

3 thoughts on “TV digitalizacija: Bez troškova za korisnike kablovske

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  U ovom tekstu obe dame, Jasna Matic, drzavna sekretarka za Digitalnu agendu, i Tatjana Citic, odgovorna urednica “RTS digitala”, ponavljaju ono sto su odavno objasnile javnosti, ukljucujuci potrosace.

  Ipak, u ovom tekstu nedostaju njihova objasnjenja zasto se krajnji rok za konacni prelaz na digitalnu TV radio-difuziju pomerio sa 4. aprila 2012. na 17. jun 2015. i zasto na domacem trzistu nema digitalnih TV prijemnika i digitalno-analognih pretvaraca (tzv. STB) za DVB-T2 sistem prenosa da bi se obavilo efikasno testiranje emitovanja digitalnog TV signala u Inicijalnoj mrezi?

  A sto se tice operatora kablovskih distriburivnih sistema, oni ce vec naci razlog i opravdanje za povecanje cena svojih usluga, i pre i posle konacnog prelaska na ditalnu TV radio-difuziju.

  Zbog objavljivanja ovakvih tekstova kojima se nepodobno informisu potrosaci cini mi se da urednistvo “Potrosaca” vise nema pravo na parolu BORIMO SE ZA VASA POTROSACKA PRAVA u donjem levom uglu na drugoj stranici svog dodatka “Politici”.

 2. Aca

  Narod nema para za hranu i sada mu samo treba da kupuje kojekakve adaptere i nove televizore. Mi nikako da shvatimo da nismo Nemačka i Švedska, te da moramo da se pružamo samo onoliko koliko nam je guber dugačak.

  Mada, sudeći po novom mostu preko Ade – država ima para za bacanje. Onda lepo neka korisnicima plati adaptere za digitalnu TV.

 3. Aksentije

  Нису увели сада од 4.априла,јер су избори врло близу и не би имали коме да се обрате. Можда само ужем кругу богатих који нису чекали објашњења о дигиталној тв. Шта добија обичан гледалац тв? Бољу слику и бесконачне репризе! Да ли ће да побољшају програм? Сумњам, ово је само нова прича за ионако излуђени народ. Наш стандард је такав да огромна већина народа неће моћи да купи нови тв још годинама, а да купујемо адаптере и гледамо овако дрљав и никакав програм, сумњам да ће продаја да цвета. Зато је све одложено за следећу годину, па ко буде власт нека трља главу.

Leave a Reply