Kablovska i sat. TV · Notebook-Netbook

TV na tablet računarima u Francuskoj

Francuski lider u distribuciji signala kablovskim sistemima, “Netgem” (Netgem), pokrenuo je novu aplikaciju na svojim mrežama, ‘N Cloud’. Operatori mogu sa ovim softverom da izađu u susret korisnicima i da im pruže posebne usluge, kao što su pristupi kompletnim materijalima određenih emisija ili servis video na zahtev (VOD – Video-on-Demand).

Poruka proizvođača softvera je jednostavna, upotrebom tablet računara korisnik može da prati TV ili da naručuje bilo koji sadržaj programa, a da ga koristi u bilo kom delu svog doma. Prosečni broj uređaja koji koriste signal sa kablovskog sistema u domovima širom Francuske je blizu šest, a to su: televizori, televizori ravnih ekrana, računari, “smart” telefoni, tableti. Računajući cene za sve ove uređaje, Netgem je našao efikasnije a ekonomičnije rešenje, adaptiranje svih servisa jednim softverom za tablet računare, čime smatraju da prebacuju težište sa skupih novih televizora na jeftinije a prenosive tablet računare.

Upotrebom ‘N Cloud’ softvera, obezbeđena su kvalitetna više-ekranska rešenja. Upotreba digitalnog prijemnika (Set-top box) zamenjena je softverom koji radi kao multimedijalni server video materijala koji su 24 časa dostupni, jer se čuvaju na internoj memoriji, a pruža punu kontrolu i pristup video sadržajima.

Kristofer Olnet, jedan od šefova Netgema obrazložio je za internet portal “Digital TV News” da je ‘N Cloud’ hibridni sistem kojim korisnici nemaju potrebu da traže materijale na internetu, već mogu da gledaju sa svog uređaja i ponavljaju koliko god im je volja. “Prednost softvera je u tome što korisnik ima punu kontrolu nad sadržajima koji žele da sačuvaju” dodao je Olnet.

Pored upotrebe softvera za VOD, korisnici koji imaju iPad, mogu da prime sve TV kanale sa kablovskog sistema. Dok rade ispred kuće ili dok se odmaraju u kući, mogu da na svom prenosivom uređaju prate bilo koji program koji je u ponudi na mreži.

“Ubeđeni smo u svetlu budućnost ‘N Cloud’ softvera, a upotreba na platformi za Eplove tablete to dokazuje, na takvom uređaju korisnici bukvalno preleću sa strane na stranu menjajući kanale velikom brzinom”, pojasnio je Olnet.

Operatori u Francuskoj vide priliku da faza posle umrežavanja televizija bude umrežavanje domova. Prva kablovska televizija koja je pustila u svom sistemu softver ‘N Cloud’, Netgemov partner, “Monaco télécom”, instalirala je softver brzom zamenom već postojećeg softvera, tako da nije bilo potrebe za kupovinom bilo kojeg novog uređaja. (RTS/Digital TV News)

Leave a Reply