tv
Kablovska i sat. TV

U Crnoj Gori digitalizacija od novembra?

Za prethodna dva meseca instalirana su 24 digitalna predajnika u zoni Podgorice i Lovćena, rečeno je Vijestima u Radiodifuznom centru.

Poslednjom verzijom ugovora između Delegacije EU i italijanskog Eurotela, pošto je ugovor više puta dopunjavan i menjan, predviđeno je da se prava faza digitalizacije, kojom digitalnim signalom treba da se pokrije 60 odsto stanovništva Crne Gore, završi do početka avgusta.

tv

“Nama je rečeno da će fizička montaža opreme za prvu fazu biti završena do sredine avgusta. U periodu do novembra treba da se odradi posao sinhronizacije opreme i merenja da bi u pretposlednjem mesecu ove godine prvi put u Crnoj Gori bio pušten digitalni signal”, kažu u RDC.

Ako bi se obistinila ta projekcija digitalni signal bi u crnogoski etar prvi put krenuo sa godinu i po kašnjenja. Ugovorom koji su u maju 2011. godine sklopili Delegacija EK u Podgorici i odabrani ponuđač, italijanski Eurotel, bilo je precizirano da se prva faza digitalizacije završi do februara prošle godine. Međutim, pošto ni nakon pet tehničkih prijema crnogorski inženjeri zbog uočenih nedostataka nisu prihvatili opremu iz Italije, potpisnici ugovora, Delegacija EU i Eurotel, su više puta pomerali rokove i dopunjavali ugovor. Morao je u parlamentu da se menja Zakon o digitalizaciji.

Ovaj projekat od početka prate sumnje u regularnost izbora najpovoljnijeg ponuđača, jer su vrlo ozbiljne kompanije, koje su eliminisane na tenderu, glasno negodovale ističući da italijanski Eurotel nema iskustvo u ovom poslu. Te sumnje su se pokazale opravdanim nakon više neuspelih tehničkih prijema, pa sada ostaje ozbiljna dilema hoće li, kada i kako krenuti prvi digitalni signal u Crnoj Gori.

Građani bi od digitalizacije radiodifuzije osim kvalitetnijeg signala i zvuka mogli da imaju i mnoge druge koristi. Digitalizacijom spektra oslobađa se značajan deo njega za druge servise, jer se televizijski i radio programi novom tehnologijom mogu “spakovati” u mali broj frekvencija. Višak spektra, odnosno takozvana digitalna dividenda, onda postaje dobar prostor za ponudu novih elektronskih servisa. Tu se prvenstveno misli na mobilnu telefoniju i širokopojasni pristup internetu. Višak spektra koji će nastati digitalizacijom može se iskoristit i za elektronske servise koji su tek u povoju.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply