Kablovska i sat. TV · Provajderi

Usvojen Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo usvojilo je 18. februara 2011. godine Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u terestričkoj digitalnoj radiodifuziji, koji je objavljen u „Službenom glasniku RS”, broj 12/11 od 25. februara 2011. godine.

Ovaj pravilnik predstavlja značajan korak u celokupnom procesu digitalizacije televizijskog programa u Republici Srbiji, i ima za cilj da utvrdi tehničke standarde i obezbedi neophodne uslove kako bi se uspešno prešlo na digitalno emitovanje, u skladu sa Strategijom za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji, preporukama Evropske unije, praksom susednih zemalja, kao i Zakonom o potvrđivanju završnih akata Regionalne konferencije o radio-komunikacijama za planiranje digitalne terestričke radiodifuzne službe u delovima Regiona 1 i 3, u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz (RRC-06).

 

3 thoughts on “Usvojen Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Cini mi se da je danas (19.3.2011) ova informacija prilicno “bajata”. Mediji su objavili ovu informaciju juce. Ministarstvo je usvojilo ovaj vazan pravilnik pre 20-tak dana. “Sluzbeni glasnik RS ga je objavio 25.2.2011. Cudno?!

  ***
  Zakonom o elektronskim komunikacijama propisani predmet uredjivanja ovog pravilnika, potvrdjen i na pocetku ovog pravilnika, trebalo je da sadrzi:

  1) nacin i vremenski raspored prelaska;

  2) zahteve i dinamiku u pogledu uspostavljanja mreze za distribuciju digitalnog televizijskog programa na teritoriji Srbije;

  3) zahteve za formiranje multipleksa;

  4) obim koriscenja radio-frekvencija, u meri neophodnoj za uspesno obavljanje prelaska na digitalno emitovanje televizijskog programa.

  Prakticno, ovaj pravilnik razradjuje samo tac. 3. i 4, tj. daje odgovore na pitanja: (1) koje, kakve ili cije programske signale ce sadrzavati prvi i drugi multipleksni signal, ali ne i konkretni zahtevi za formiranja tih multipleksnih signala, i (2) koji radio-frekvencijski kanali ce se koristiti za emitovanje multipleksnih signala.

  Ovim pravilnikom kao podzakonskim aktom nije utvrdjen (potvrdjen) krajnji rok prelaska koji je planiran Strategijom koja nije podzakonski akt (pa moze da “bidne”, al’ ne mora da znaci), niti nacin i vremenski raspored prelaska.

  Ovaj pravilnik ne sadrzi plan i druge zahteve i dinamiku za uspostavljanje mreze za za distribuciju digitalnog TV programa na teritoriji Srbije. Ukratko, ovo je jedan od retkih podzakonskih propisa koji regulise manje neko sto je zakonom predvidjeno. Obicno je obrnuto.

 2. Aca

  Kao sto je i normalno u zemlji srbiji nista nije uradjeno temeljno i kako treba vec samo formalno i povrsno,(samo bacanje prasine u oci narodu i EU),ali bitnio je da pratimo evropske trendove.
  Ova vlast jedino moze da donese zakone po ugledu na one u EU, ali i oni su sturi i “sklepani” jedva da lice na zakon koji moze da prodje kod neupucenog coveka ali ne i kod strucjaka u toj oblasti. Jednom recju: Sramota!

 3. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Nov RATEL-ov predlog Pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u terestričkoj digitalnoj radiodifuziji (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Pravilnici_koje_donosi_MTID/RATEL-ov%20predlog%20%20o%20ASO%20270312.pdf) pripremljen je izgleda 27.03.2012.

  Posle letimicnog citanja novog predloga, izgleda mi da predmet ove nove verzije nije, takodje, potpuno u skladu sa zakonom, niti je RATEL u nju ugradio sve svoje komentare, odnosno misljenja i primedbe iznete povodom prethodnog, starog predloga MKIID-a o izmenama i dopunama ovog pravilnika (http://www.digitalnaagenda.gov.rs/wp-content/uploads/2011/12/Misljenje_na_Pravilnik_o_digitalnom_emitovanju_dec.2011..pdf).

  Posebna pitanja su da li je ovaj novi pravilnik samo podzakonski propis ili i “podstrategijski” akt, kao i ko ce i kada ce ovaj novi predlog staviti na nove javne konsultacije?

Leave a Reply