Kablovska i sat. TV

Vršac spreman za digitalizaciju

Prvu polovinu 2015. godine u Srbiji će obeležiti prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala. Ova zamena podrazumeva novinu za one građane koji TV program sada gledaju preko kućnih antena.

Isključivanje analognog signala i potpuni prelazak na digitalni prvo će početi u Vojvodini da bi 17. juna analogni format u Srbiji bio potpuno ugašen.

Ko nema satelitsku ili kablovsku već signal prima preko obične antene moraće da nabavi set-top boks, malu kutiju koja menja sliku. Lokalni prodavci u Vršcu su spremni.

Najednostavniji set-top boksovi koštaju između 2.500 i 3.000 dinara, a država će obezbediti besplatne uređaje za najugroženije kategorije stanovništva. Zainteresovani mogu da se prijavljuju do 30. januara, a planirano je da besplatnu opremu dobije oko 200.000 korisnika.

„Svi naši građani koji su korisnici novčano socijalne pomoći, koji imaju pravo na tuđu negu i pomoć, penzioneri koji imaju najnižu penziju, a nosioci su domaćinstva, ispunjavaju osnovne kriterijume i mogu podneti zahtev za besplatan set-top boks“, kaže Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

U JP „Emisiona tehnika i veze“ objašnjavaju da su za uspeh digitalizacije potrebne mreža koja obezbeđuje pokrivenost zemlje i adekvatna oprema za prijem.

„Mi mrežu imamo, imamo trenutno preko 93% domaćinstava u Srbiji, koja ako imaju odgovarajuću opremu mogu da prime digitalni signal . Dakle, ostalo je samo da se nabavi prijemna oprema i situacija izgleda sve bolje i bolje i ja iskreno verujem da će do rokova koji su određeni za gašenje analognih predajnika u pojedinim zonama to sve lepo, uspešno da se završi“, rekao je Radiša Petrović iz JP „Emisiona tehnika i veze“.

Posle Vršca sredinom marta biće ugašen analogni signal sa predajnika na Fruškoj gori, čime će skoro cela Vojvodina preći na digitalni prijem . Početkom aprila na digitalni signal prelaze šira područja Beograda i veliki deo Šumadije i tako dalje prema jugu, da bi zaključno sa sredinom juna digitalizacija zaživela u celoj Srbiji.

Vršac je prvi grad u Srbiji koji će u potpunosti preći na prijem televizijskog programa preko digitalnog signala. Početkom marta na području te opštine biće ugašen analogni signal.

Leave a Reply