Kablovska i sat. TV

Za 6 godina samo 15 odsto procesa digitalizacije televizije u Srbiji

Prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa kasni i za šest godina je ostvareno svega 15 odsto tog procesa, kazao je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević

On je na otvaranju jubilarnog, 20. telekomunikacionog foruma ”Telfor” kazao da je za završetak digitalizacije ostalo svega 2,5 godina, dodavši da je odnos prema ovom procesu u prošlosti bio razočaravajući jer je obaveza preuzeta još 2006. godine.

Lazarevicj je pozvao svu stručnu javnost da pruži podršku Ministarstvu i Vladi kao bi proces priveli kraju, imajući u vidu da više od 50 odsto populacije koristi zemaljsku televiziju. ”Ukolikose digitalizacija ne završi na vreme, veliki broj domaćinstava može da ostane bez televizijskog signala”, naglasio je Lazarević.

Govoreći o telekomunikacijama, on je podsetio da su prošle godine investicije u taj sektor premašile 250 miliona evra, prihod je bio veći od 1,6 milijadri evra uz učešće od oko šets odsto u BDP.

”To je pozitivan primer rada države, nezavisnog regulatora i implementacije direktva EU koje su podstakle razvoj tržišta telekomunikacija”, dodao je Lazarević.

Navodeći primer EU, koja je tokom svetske ekonomske krize povećavala investicije u oblast IKT kako bi podstakla rast BDP i smanjila broj nezaposelnih i modernizovala svoju ekonomiju, Lazarević je istakao da se negativni rezutati u makroekonomskom domenu nadoknađuju ulaganjem u razvoj telekomunikacione infrastrukutre.

”Baš zbog toga razvoj širokopojasnih mreža je ključ modernizacije društva, osnov za stvaranje konkurentne i otvorene digitalne ekonomije koja će sa jedne strane unaprediti privredu naše države, a sa druge omogućiti razvoj ruralnih i ekonomski nedovoljno razvijenih oblasti”, rekao je Lazarević.

On je posebno istakao neophodnost ulaganja u edukaciju, jer 21. vek obeležava stalno usavršavanje. ”Moramo omogućiti studentima da stečeno znanje po završetku fakulteta odmah mogu da primene u praksi”, zaključio je Lazarević.

Predsednik programskog odbora konferencije ”Telfor” Aleksandar Nešković je kazao da je prethodnih godina veliki broj stručnjaka posle stečenih znanja na našim fakultetima i kod naših operatrera radio širom planete gradeći telekomunikacione sisteme.

”Danas je više nego evidentno da će se struktura poslova menjati, pri čemu će se jedan broj poslova verovatno ugasiti, jedan će podrazumevati drugačija znanja, a pojaviće se i čitav spektar novih poslova koji neće biti ograničeni samo na nacionalni okvir”, dodao je Nešković.

On je kazao da budući trend u razvoj telekomunikacija podrazumeva potpunu integraciju mobilnih sistema, interneta i televizije. S obzirom na to da je ovo jubilarna konferencija on se osvrnuo na prošlost i početke ”Telfora” 1993. godine kada nije bilo mobilnih telefona, internet je bio skromnog protoka od 28 kilobita u sekundi, a od servisa se koristio samo mail.

”Sada imamo tri mobilna operatora sa brojem korisnika o kojem nismo ni mogli da sanjamo, a nestrpljivo čekamo da probamo i tu četvrtu generaciju mobilnih komunikacija takozvani LTE”, kazao je Nešković dodavši i da je bilo koja brzina protoka informacija korisnicima danas mala.

Nakon svečanog otvaranja uručena su priznanja ”Ilija Stojanović” za najbolji naučni rad i ”Blažo Mirčevski” za najbolji rad mladog autora.

One thought on “Za 6 godina samo 15 odsto procesa digitalizacije televizije u Srbiji

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – prilazem poslednji dopis dnevnom listu “Danas” na temu “Ideja?”:

  DANAS

  Počele konsultacije RRA, Ratela i Ministarstva (DANAS)

  Veze:

  Konačno postoji put do digitalizacije (JP ETV)

  Ostvareno samo 15 odsto procesa digitalizacije | Vesti | Tanjug

  Postovana redakcijo,

  Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrasnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević je na otvaranju jubilarnog, 20. telekomunikacionog foruma ”Telfor” kazao, izmedju ostalog, da je odnos prema procesu digitalizacije televizije u prošlosti bio razočaravajući jer je obaveza preuzeta još 2006. godine.

  Medjutim, i danasnji odnos prema ovom procesu nije nista bolji. Dana 5. novembra 2012. godine najavili ste da su Počele konsultacije RRA, Ratela i Ministarstva. Od tada je proslo vise od dve nedelje, a javnost jos nije obavestena o rezultatima tih konsultacija. Izgleda da se proslost nastavlja u sadasnjosti, a izgleda, na zalost, i u buducnosti. Zaboravili smo na poslovicu”vreme je novac”.

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 21. novembar 2012.

  P. S. – Bas me interesuuje ko je, i kako je izracunao da je “ostvareno samo 15 odsto pocesa digitalizacije”.

Leave a Reply