euprava · Kablovska i sat. TV

Zajmom do završetka digitalizacije u Srbiji

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) omogućiti završetak procesa digitalizacije televizijskog signala do 17. juna 2015. godine.

Ljajić je takođe rekao da neće biti potrebe da se povuče sav novac iz zajma EBRD za digitalizaciju od 24 miliona evra, već maksimalno 14,5 miliona evra zbog pada vrednosti opreme za prenos digitalnog signala.

Uštedeće se 9,5 miliona evra, precizirao je ministar Ljajić u parlamentu u debati o predloženom zakonu za ratifikaciju.

On je precizirao da je ranije bilo planirano da se od tog kredita za nabavku tehnološke opreme za prelazak sa analognog na digitalni televizijski signal potroši 16,6 miliona evra, a za građevinske radove 4,25 miliona evra, ali da je u međuvremenu oprema pojeftinila.

Kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje digitalizacije iznosi 24 miliona evra, rok otplate je deset godina, grejs period dve godine i ta sredstva moraju da budu utrošena do 31. marta 2016. godine.

Ministar Ljajić je ocenio da je zajam EBRD za završetak digitalizacije izuzetno povoljan i da će biti isplaćivan u 16 rata.

Prema njegovim rečima, država će po završetku digitalizacije prodajom oslobođenog spektra mobilnim operaterima za uvođenje LTE tehnologije, odnosno četvrte generacije mobilne telefonije zaraditi između 70 i 100 miliona evra.

Ljajić je precizirao da ne može da govori o preciznim iznosima, jer se radi o tenderu.

Kada je reč o Predlogu sporazuma o Zajamu kod Svetske banke od oko 227,5 miliona evra, koja su namenjena za sanaciju od poplava, Ljajić je rekao da je rok otplate 30 godina sa grejs periodom od devet godina, a kamata je ispod jedan odsto.

Zajam će, precizirao je Ljajić, biti isplaćivan u 42 rate, a početak isplate je novembar 2023. godine.

“Biće upotrebljen za pomoć poljoprivredi, za šta je planirano oko 51 milion evra, za energetiku i infrastrukturu, kao i u slučaju novih elementarnih nepogoda”, rekao je Ljajić.

Leave a Reply