IT

Kaizen – ključ za razvoj srpske privrede

Fabrika JTI u Senti prva je fabrika u Srbiji koja u potpunosti primenjuje Kaizen – menadzment zasluzan za uspeh japanskih kompanija. Od pocetka primene Kaizena u fabrici u Senti produktivnost je porasla za 52%, a kolicina skarta smanjena za cak 57%.

Iskustvo kompanije JTI govori da je Kaizen recept za uspeh na trzistu i kljuc za prevazilazenje ekonomske krize. Upravo zbog toga, JTI je odlucio da otvori svoja vrata i zainteresovanim kompanijama omoguci da se neposredno upoznaju sa Kaizenom. U prvoj takvoj poseti bili su predstavnici kompanija Idea, Strauss Adriatic (Don kafa) i BG reklam, a plan je da se ovakve posete organizuju 2 puta godisnje.

Kaizen je kljuc uspeha japanskih kompanija. U osnovi Kaizena je princip „promene na bolje“, stalnog napredovanja, uz optimalnu upotrebu svih raspolozivih resursa, i sa akcentom na razvoju angazovanja zaposlenih. Zbog izvanrednih rezultata u Japanu, Kaizen menadzment se primenjuje u americkim i zapadnoevropskim kompanijama, a zahvaljujci JTI-u i u Srbiji.

„Verujemo da je Kaizen kljuc za razvoj srpske privrede iz najmanje dva razloga: oslanja se na ljudske resurse i ne zahteva velika ulaganja sto je u vreme krize izuzetno vazno. Sa druge strane pruza odlicne rezultate kao sto su bolji radni ucinak zaposlenih, inovativna resenja, usteda u materijalu i tako poboljsava efikasnost rada kompanije. Zato smo otvorili vrata nase fabrike u Senti i pruzili sansu drugim kompanijama da se upoznaju sa Kaizenom“ – istakao je Danilo Stojanovic, direktor fabrike JT International a.d. Senta.

“Mi smo u procesu implementacije Kaizen menadzmenta od 2010 godine, kada smo poceli sa prvim obukama. Prosle godine bili smo u poseti JTI fabrici u Rumuniji sto nam je izuzetno pomoglo da krenemo sa konkretnom primenom pojedinih Kaizen principa u fabrici. Danasnja poseta nam je od izuzetne koristi za dalju primenu Kaizena i resavanje nekih nedoumica sa kojima smo se susretali u radu. Takodje, imali smo priliku da cujemo dobre primere iz prakse koje cemo sigurno iskoristiti” – izjavio je Milan Zivkovic, tehnicki direktor u kompaniji Strauss Adriatic.

Da JT International a.d. Senta postize dobre rezultate i u svetskim okvirima govori i podatak da je sertifikaciono telo koje funkcionise na nivou cele kompanije (120 zemalja i oko 25.000 zaposlenih) dodelilo fabrici u Senti srebrni 5S sertifikat, sto znaci da je 5 sektora fabrike u Senti postiglo 91 % optimalne organizacije radnih mesta i kontrole procesa od mogucih 100%.

“Otvorena vrata” u Senti, samo su poslednja u nizu aktivnosti na promociji Kaizena u Srbiji. Podsecamo, prethodnih godina zahvaljujuci JTI-u Srbiju je 2008. posetio Masaki Imai, osnivac i direktor Kaizen Instituta, u saradnji sa Republickom Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeca i preduzetnistva organizovana je konferencija „Kaizen – tajna japanskog poslovnog uspeha i kljuc za napredak srpske privred“, objavljena je i na Sajmu knjiga u Beogradu promovisana knjiga o Kaizenu, odrzana su predavanja na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, Fakultetu tehnickih nauka u Novom Sadu, i td.

Japan Tobacco International je prva direktna japanska investicija i od svog dolaska u Srbiju ulozio je preko 100 miliona dolara. JTI zaposljava preko 300 radnika u Senti i Beogradu, oko 400 proizvodjaca duvana i 220 sezonskih radnika. Predstavnistvo kompanije JTI u Beogradu je danas centar za poslovanje na Zapadnom Balkanu.

Leave a Reply