sajber-kriminal
IT

Kako sajber-kriminalci postaju sve bolji u krađi vašeg novca

Skorašnji incidenti otkrivaju koliko često – i kreativno – sajber-kriminalci pokušavaju da ukradu podatke. Od„domaćih pretraživača” preko upada u podatke miliona korisnika, do svakodnevnih krađa koje se redovno dešavaju uz pomoć virusa za krađu podataka i napada sa istim ciljem (phishing).

Svi ovi ukradeni podaci se na kraju prodaju na crnom tržištu onome ko najviše ponudi. Odatle, oni se mogu koristiti na mnogo razlicitih nelegalnih načina – od krađe identiteta, preko prevare sa kreditnim karticama do organizovanja napada na druge korisnike. Takođe, oni se mogu upotrebiti za kupovinu skupe robe (koja onda bude dostavljena sajber-kriminalcima) ili za plaćanje „neprobojnog” internet hostinga koji se često koristi za postavljanje zlonamernih sajtova. Ovakve stvari možda ne čine veliki pojedinačni trošak, ali mogu predstavljati značajne gubitke za korisnika.

sajber-kriminal

Na crnom tržištu se ne prodaju i ne kupuju samo plodovi sajber-kriminala – tu ima i alatki, kao što su paketi za upade, zloupotrebu ranjivosti, kao i zlonamerni paketi alatki. Cene u ovim slučajevima mogu dostići hiljade dolara, posebno ako su u pitanju naprednije i sofisticiranije alatke.

Toliko se novca nalazi na crnom tržištu da je ono postalo organizovano i uređeno, gotovo kao poslovanje u stvarnom svetu. Iako se detalji o organizaciji crnog tržišta razlikuju od regiona do regiona, veoma je značajna činjenica da je ono uspelo da se samo organizuje – ne samo da bi se omogućila prodaja što većeg broja informacija i alatki, već i da bi se smanjio rizik od otkrivanja.

Novi infografik – Crno tržište sajber-kriminala: Kako sajber-kriminalci postaju sve bolji u krađi vašeg novca– istražuje koji se proizvodi prodaju i kupuju na crnom tržištu sajber-kriminala, kako je ono organizovano i kako sve ovo utiče na korisnike. To je odličan način da se razume sa čim se sve korisnici sreću u pokušaju da zaštite svoje podatke na mreži.

Leave a Reply