IT

Kako uštedeti el. energiju u kompjuterskim mrežama?

Ceo svet (i vlade i poslovna zajednica i mediji) je pažnju usmerio na probleme globalnog zagrevanja, pa su kompanije počele da traže kreativna i inovativna rešenja namenjena smanjenju potrošnje energije.

Značajan deo “Zelenog pokreta” je vođenje računa o „malim stvarima”, gde jedna akcija i inteligentan metod upravljanja električnim uređajima može dovesti do velike uštede energije. Ovo se prvenstveno odnosi na skladišta, kontakt i pozivne centre unutar zdravstvenih ustanova, univerziteta, finansijskih centara, hotela, bolnica i škola. Direktna posledica smanjenja potrošnje energije je i smanjenje cene poslovanja.

Ako znamo da informaciona tehnologija predstavlja jednog od najvećih potrošača energije u korporativnom okruženju, jasno je da IT eksperti koji nadgledaju nabavku, instalaciju i funkcionisanje kompjuterskih centara i mreže imaju mogućnost da značajno utiču na porošnju energije.

Extreme Networks predlaže tri načina za uštedu energije:

1. Nabavkom Ethernet aktivnih komponenti koje imaju manju potrošnju električne energije

2. Dizajniranjem mreže koja će imati manju potrošnju

3. Inteligentna dinamička kontrola potrošnje na konektorima na periferiji mreže, kao i uređajima koji se na njih vezuju

1. Nabavka opreme: IT stručnjaci bi trebalo da od samog početka procesa projektovanja mreže imatju u vidu mrežne komponente koje imaju manju potrošnju električne energije. Nabavka opreme u funkciji smanjenja potrošnje energije može imati značajan uticaj i na vek trajanja mreže i mrežnih komponenti. Kao što frižider ili bilo koji drugi kućni uređaj mogu štedeti novac u poređenju sa istim kućnim uređajima starije generacije, tako to mogu i mrežne komponente. Mrežne komponente koje troše manje električne energije tokom normalnog režima rada će ujedno i čuvati vaš budžet.

2. Dizajn mreže: Lokalna Mreža (LAN) može biti dizajnirana tako da koristi el. energiju mnogo efikasnije. Jedna od mogućnosti je izvršiti smanjenje broja nivoa mreže, a kao rezultat smanjenja broja aktivnih komponenti potrebnih za održavanje mreže.

Pri dizajniranju tradicionalne lokalne mreže korišćeni su različiti tipovi fiksnih i modularnih aktivnih komponenti koji su imali karakteristične uloge u tri različite oblasti. Na periferiji mreže fiksni svičevi konektuju korisnike i uređaje brzinama od 10/100 Mbs. Na osnovnom sloju druga klasa svičeva postaje “tačka konekcije” za povezivanje svih perifernih uređaja u jezgro mreže i sa Data centrom. Krajnji sloj pretstavlja osnovu mreže u kojem najveći i najjači modularni svičevi “agregiraju saobraćaj” od osnovnog nivoa ka serverima i međulokacijama.

Uvođenjem moćnih mrežnih aktivnih komponenti i tehnološkim napretkom u poslednjih 5 godina u oblasti brzine protoka informacija kroz mrežu (10 Gb Ethernet) i njene fleksibilnosti, danas projektanti imaju mogućnost da zamene troslojnu mreže dvoslojnom – zadržavajući periferni i krajnji sloj mreže – a uklanjajuci osnovni sloj.

Uštede usled “inteligentne” nabavke mrežne opreme, praćene uštedama usled smanjenja potrošnje električne energije zbog korišćenja manjeg broja Ethernet svičeva u dvoslojnim mrežama donose IT stručnjacima dodatnu pogodnost upravljanja manjim brojem uređaja uz okruženje koje troši manju količinu energije.

3. Upravljanje potrošnjom električne energije: Treći metod smanjenja potrošnje el. energije se sastoji u korišćenju naprednog softvera za optimizaciju rada mreže i uređaja vezanih na njenim krajevima. Upravljanje tim uređajima i mrežnim portovima je veoma slično načinu na koji služba održavanja isključuje svetla i druge uređaje na kraju radnog dana.

Automatizovano upravljanje električnim uređajima kroz optimizaciju PoE uređaja može smanjiti cenu i potrošnju za 50 do 70% što predstavlja značajnu uštedu koja će omogućiti inteligentnije i aktivnije upravljanje mrežnom infrastrukturom, ali i pomoći u održanju ekosistema Zemlje.

Extreme Networks ravnomerno raspoređuje električno napajanje duž čitave mreže pomoću revolucionarne Universal Port tehnologije –sloj koji obezbeđuje inteligentnu rekonfiguraciju mreže shodno priključenju ili isključenju komponenti i automatizaciju operacija u celoj mreži.

Jedna od najinovativnijih funkcija Univerzalnog porta je omogućavanje operaterima

da izaberu vreme rada svakog mrežnog porta, određujući na taj način kada će portovi dozvoljavati protok el. energije, odnosno kada će biti isključeni (na kraju radnog dana ili kada nisu u upotrebi). Primenom ove tehnologije VoIP set koji troši električnu energiju tokom celog dana može automatski biti isključen na kraju i uključen na početku sledećeg radnog dana. Ušteda električne energije kroz automatizovano upravljanje potrošnjom električne energije perifernih uređaja primenom Universal Port tehnologije može iznositi i do 50%.

Zaključak

Za smanjenje potrošnje električne energije potreban je dobar plan, upornost i velika angažovanost. Extreme Networks je zadovoljan što svojim jedinstvenim i inovativnim tehnološkim rešenjima može da omogući organizacijama ozbiljne finansijske uštede na lokalnom nivou, kao i smanjenje zagrevanja na globalnom nivou, kroz primenu energetski efikasnih uređaja, inteligentnih mreža i jedinstvenog softvera za kontrolu oktuženja.

Leave a Reply