kaspersky
IT

Kaspersky Lab MWC 2013 panel: korporativna bezbednost u mobilnom dobu

Korporativna bezbednost je pitanje od velikog značaja u doba velikog broja povezanih uređaja i tanke granice između privatnog i poslovnog. Takođe, na ovo pitanje nadovezuje se pitanje obezbeđenja podataka gde god se nalaze. Istraživanje kompanije Kaspersky govori da čak 34% kompanijskih podataka nekontrolisano ističe van zone bezbednosti i to preko ličnih uređaja zaposlenih.

Povodom ovih pitanja Kasperski Lab je organizovao panel na Mobile World Congressu 2013 u Barseloni pod nazivom “Korporativna bezbednost u mobilno doba: Kako obezbediti podatke gde god da se nalaze“. U diskusiji učešće su uzeli panelisti Victor Dronov, Vicente Diaz, Koldo Valle Garcia, Denis Maslennikov i Alexander Erofeev, te Konstantin Voronkov i Philip Redman.

kaspersky

Koldo Valle García rukovodeći IT iz Elecnor Group istakao je u njegovoj kompaniji čak 50% zaposlenih koristi sopstvene uređaje i na poslu, te da je to veliki izazov za kompanijsku bezbednost u vidu curenja podataka i teške kontrole zaposlenih u zaštiti kompanijskih podataka. U sektorima koji barataju osetljivim podacima, bili su čak primorani da zabrane upotrebu lični uređaja, što je nepopularna metoda, ali jedino efikasna.

MObilni uređaji su neophodni zaposlenima-korisnicima radi planiranja ličnih kalendara, pristupa internetu, i radi zabave – čitanja knjiga, slušanja muzike, ali je neophodno odvojiti poslovnu i personalnu upotrebu mobilnih servisa na svakom uređaju u upotrebi.

Dodatni izazov predstavlja mnoštvo softverskih platformi na kojima rade mobilni uređaji zaposlenih. Po istraživanju Gartnera Apple iOS je tokom 2012 bio dominantan u korporativnim okruženjima koji podržavanju mobilne platforme, za njim je Andorid platforma od koje se tek očekuje ekspanzija u periodu 2013/2014 uz fragmentaciju samog OS-a po operaterima i uređajima, dok Win Phone praktično i nije nije podržan u korporativnom okruženju.

Denis Maslennikov Senior Malware analitičar iz Kaspersky laoratorija ukazao je na otkrivenju pretnju Red October koji je “napao” iPhone, Nokia i Windows Phone platformu. Istakao je da većina aplikacija koje se nude na tržištu za praćenje recimo dece ili zaposlenih u sebi krije pretnju u vidu slanja prikupljenih podataka na udaljene servere. Najugroženija je Andorid platforma zbog raširenosti i otvorenosti, ali u domenu korporacija iz ugla napadača uopšte nije bitna platforma, jer lako kreiraju “verziju” malvera za svaki cilajni sistem.

Neka rešenja koje primenjuju u Elecnor Group je selektivna zabrana upotrebe personalnih mobilnih uređaja, a dodatna je potpisivanje ugovora o odgovornosti zaposlenih za poverene dokumente.

Ipak Kasperski Lab upravo radi na rešenjima za korporativnu sigurnost u mobilno doba. Pre svega tu su brojna besplatna mobilna rešenja: Free antivirus scanner, besplatno rešenje za zaštitu od krađe bez ikakvih ograničenja i dodatni softvera za besplatne pozive i filtrirane tekst poruke. Dodatno tu su premium servisi koji koštaju samo 9,99 dolara godišnje u većini regiona. Za taj novac dobija se fll antivirus, web zaštita i komponenta zaštite privatnosti.

Leave a Reply