IT

Kaspersky Lab patentirao novu tehnologiju

Kompanija Kaspersky Lab objavila je u Rusiji patent pod brojem 2460133, koji predstavlja tehnologiju za zaštitu programa i podataka, koji bivaju obrađivani u tim programima, dok rade na zaraženom računaru.

Rešenje koje su razvili stručnjaci ove kompanije u stanju je da izoluje specifične aplikacije iz zaraženog okruženja u situacijama kada je zlonamerni program već napao operativni sistem.

Danas je teško zamisliti život bez interneta koji svake godine nudi sve više i više onlajn usluga, kako za rad tako i za razonodu. Prema istraživanju koje je uradila kompanija O+K, u maju 2012. godine, 69 odsto korisnika širom sveta koristi onlajn bankarstvo, 77 odsto njih kupuje preko interneta, a 83 odsto ispitanika komunicira na različitim društvenim mrežama. Podaci koji su korišćeni u ovim aktivnostima obično bivaju obrađivani u pretraživaču i skladišteni na hard disku računara. To znači da u slučaju zaraze računara, napadači mogu lako da im pristupe.

Informacije o korisniku, posebno finansijski podaci, od velikog su interesa za sajber kriminalce: svaki dan pojavljuje se oko 125.000 novih zlonamernih programa osmišljenih da zaraze sistem i presretnu vaše podatke. Tehnologija koju je patentirala kompanija Kaspersky Lab, sprečava da podaci budu presretnuti dok bivaju obrađivani na aplikaciji klijenta, na primer na pretraživaču, tako što stavlja program u bezbedno okruženje – takozvani „sandbox“.

Tehnologija, koju su razvili Vyacheslav Rusakov i Alexander Shiryaev, stavlja pokrenutu aplikaciju u bezbedno virtuelno okruženje, čime je ona zaštićena od nepoznatih zlonamernih programa koji mogu biti aktivni u sistemu. Kako bi ovo bilo urađeno, tehnologija presreće zahteve za registraciju na sistem, datoteke u sistemu i komponente operativnog sistema, analizira ih i, ako je potrebno, virtuelno prikazuje tražene objekte. Virtuelno prikazivanje sprečava zlonamerne programe da pristupe podacima koji su sačuvani u programu. Nakon što zaštićena aplikacija završi sa radom, korisnik može izbrisati istoriju promena u okviru programa ili, ako nema tragova zlonamernih aktivnosti, da premesti podatke iz virtuelnog okruženja u stvarnost.

Patent broj 2460133, poslednji je od više od 60 patenata koje je kompanija Kaspersky Lab objavila u Rusiji. Kompletan portfolio kompanije obuhvata više od 120 patenata koje su odobrile vlade Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i Evrope.

One thought on “Kaspersky Lab patentirao novu tehnologiju

  1. Sandboxie

    To nije ništa novo, takva aplikacija odavno postoji i odlično obavlja svoju svrhu. Posetite Sendboxie sajt i uverite se da radi sve što navodno i taj Kaspersky patent radi.

Leave a Reply