kasperskz
IT

Kaspersky Lab patentirao tehnologiju za lak i bezbedan oporavak kodiranih podataka

Kompanija Kaspersky Lab je objavila da su njeni stručnjaci razvili i patentirali naprednu tehnologiju za oporavak lozinki i ključeva za enkripciju na mobilnim uređajima. Patent br. 2481632, koji je odobrila služba Rospatent, predstavlja metod koji gotovo eliminiše svaku mogućnost zloupotrebe podataka. Iako je patent tek nedavno odobren, tehnologija je već dostupna u okviru proizvoda Kaspersky Mobile Security.

Šifrovanje je izuzetno bezbedan način zaštite poverljivih podataka, koji široko koriste kako kompanije, tako i pojedinci. Međutim, nedostatak ovog mehanizma je što ljudi često zaborave i izgube lozinke za pristup šifrovanim podacima. Dok sa jedne strane postoji rizik da će sačuvani podaci ostati trajno nedostupni ako ne postoji mogućnost oporavka lozinke, sa druge strane lozinke koje mogu da se oporave povećavaju rizik od krađe dragocenih podataka. Treba imati u vidu da i metode koje kompanije koriste za čuvanje rezervnih kopija lozinki imaju propuste, koji neovlašćen pristup tajnim podacima čini mnogo lakšim.

kasperskz

U uslovima ovakvih rizika, potrošači obično moraju da biraju manje zlo: da li koristiti izuzetno dobro zaštitna rešenja koja ne opraštaju nijednu ljudsku grešku, ali ne dozvoljavaju povraćaj lozinke, ili se uzdati u IT infrastrukturu svog proizvođača ukoliko je obnavljanje lozinke moguće.
Kompanija Kaspersky Lab je pokušala da izbegne ovaj kompromis tako što razvija sopstvenu tehnologiju za oporavak lozinki i ključeva za enkripciju na mobilnim uređajima.

Tri nezavisna faktora

Da bi se omogućilo obnavljanje lozinke i ključeva za enkripciju podataka, nova tehnologija kompanije Kaspersky Lab koristi tri nezavisna faktora : korisničke identifikacione podatke, identifikacione podatke mobilnog uređaja i nasumični broj.

Kada korisnik prvi put instalira Kaspersky Lab Mobile Security rešenje, sistem za autentifikaciju zahteva imejl adresu. Kaspersky Mobile Security identifikuje haš adrese (niz simbola koji se dobija konvertovanjem alfanumeričke imejl adrese uz pomoć posebnog algoritma). Uz to, rešenje kreira jedinstveni indentifikacioni podatak uređaja na osnovu svojih hardverskih karakteristika i konačno proizvodi nasumični broj. Nakon registracije, nasumični broj, zajedno sa izmenjenom imejl adresom i identifikacionim podatkom uređaja, prenosi se na servere kompanije Kaspersky Lab.
Proizvod kompanije Kaspersky Lab koristi nasumični broj da bi se obezbedila „odbrana odbrane”. Naime, budući da Kaspersky Mobile Security koristi poseban ključ za enkripciju podataka, sam ključ takođe treba da bude zaštićen enkripcijom. Ključ se inače štiti korisničkom lozinkom. Kad god korisnik unese lozinku, prvo se dešifruje ključ, a tek onda informacija kodirana ključem, što znači da je prilikom gubljenja lozinke informaciju gotovo nemoguće dešifrovati. Nova tehnologija proizvoda Kaspersky Mobile Security može da sačuva dve kopije ključeva na uređaju: glavna kopija je kodirana uz pomoć korisničke lozinke, dok je rezervna kopija kodirana korišćenjem prethodno određenog nasumičnog broja.
Ukoliko korisnik uređaja izgubi ili zaboravi lozinku, servis za oporavak lozinke kompanije Kaspersky Lab prvo traži imejl adresu. Zatim, on identifikuje haš adresu i upoređuje sa svojom bazom podataka takvih adresa svih korisnika Kaspersky Mobile Security proizvoda. Ukoliko se pronađe odgovarajući par, sistem šalje na imejl adresu jedinstveni broj koji je korisnik ostavio prilikom registracije, zajedno sa uputstvima za kreiranje nove lozinke. Kaspersky Mobile Security koristi ovaj jedinstveni broj za dešifrovanje rezervnog ključa koji tada omogućava korisniku da pristupi podacima uskladištenim na uređaju.
Sve ovo pokazuje da su stručnjaci kompanije Kaspersky Lab uspeli da razviju algoritam za oporavak podataka koji je istovremeno i prikladan i siguran, budući da nijedna strana u ovom procesu nema pristup svim podacima za dešifrovanje tajnih podataka. Kaspersky Lab na svojim serverima ne skladišti ni rezervnu lozinku, ni kopije ključeva, pa čak ni sve lične podatke klijenata, već samo čuva kodirane vrednosti određene informacije koja omogućava korisnicima da pristupe svojim podacima. Ove vrednosti su potpuno beskorisne sajberkriminalcima.
„Bez obzira na to koliko je dobro zaštićen ključ određenog sefa, ako sajberkriminalac ima pristup tom ključu, on dobija i pristup sefu. Međutim, ako ključ podelite na više delova i sakrijete ih na različite strane sveta, sajberkriminalci će najverovatnije potražiti drugi sef koji je lakši za provalu. Naša tehnologija funkcioniše na sličan način – ona „krije“ elemente za pristup osetljivim podacima na različitim mestima i u različitim uslovima, a kada zatrebaju korisnicima oni mogu da se „udruže“ na jednom mestu. Ovaj mehanizam ne zahteva nikakav napor od strane korisnika, ali se sajberkriminalci součavaju sa istinskom borbom da sastave sve različite elemente „ključa“, rekao je Viktor Ablokov, jedan od tvoraca ove tehnologije.
Kompanija Kaspersky Lab nastavlja da uspešno uvećava svoju intelektualnu svojinu. Do kraja juna 2013. godine, portfolio ove kompanije obuhvatio je preko 120 dozvola izdatih od strane ovlašćenih institucija za patente u SAD, Rusiji, Kini i Evropi, a trenutno se u ovim institucijama ispituje još 200 prijava za patente.

Leave a Reply