IT

Kina najviše uvozi i izvozi proizvode informacione i komunikacione tehnologije

Konferencija UN o trogovini i razvoju je saopštila da je, prema statističkim podacima, Kina zemlja koja je izvozila najviše proizvoda informacione I telekomunikacione tehnologije u periodu od 2000-2010. godine. Pored toga, 2010. godine Kina je prestigla SAD i tako postala zemlja koja je uvezla najviše proizvoda ovih tehnologija.

Prema podacima ove organizacije, vrednost izvoza proizvoda informaciono-komunikacione tehnologije u kontinentalni deo Kine 2010. godine je bila deset puta veća u odnosu na deset godina ranije, a iznosila je 460 milijardi američkih dolara. Tako se Kina našla na prvom mestu izvoznika u ovoj oblasti, na drugom mestu je kineski Hong Kong, a na trećem SAD. Istovremeno, Kina je uvezla proizvode informaciono-komunikacione tehnologije u vrednosti od 284,7 milijardi američkih dolara i zauzela prvo mesto na listi uvoznika.

Statistika takođe pokazuje da u trgovini proizvodima informaciono-komunikacione tehnologije zemlje u razvoju imaju veliki udeo i da je sve veća potražnja za ovim proizvodima.

Leave a Reply