IT

Kina osniva fond za preradu elektronskog otpada

Kinesko ministarstvo finansija objavilo je u sredu da će država od jula početi sa prikupljanjem sredstava za specijalni fond za subvenciju troškova onih koji se bave otpadom električne i elektronske opreme.

Fond je namenjen domaćim proizvodjačima i izvoznicima električne i elektronske opreme, navodi se u uredbi koju su zajednički izdali ministarstvo i drugih pet departmana.

Ustanovljeni fond ima za cilj da promoviše sveobuhvatno korišćenje resursa, da podstakne štednju energije i zaštitu životne okoline.

Prema regulativi, prikupljanje otpada i kriterijumi subvencija variraju u zavisnosti od vrste proizvoda. Na primer, proizvodjač dobija 13 juana (2,05 US dolara) za svaki proizvedeni televizor, ali mu prirada subvencija od 85 juana za tretman svakog otpadnog televizora.

Na kraju 2011 godine Kinezi su posedovali oko 520 miliona televizora, 300 miliona frižidera, 330 miliona erkondišna, 320 miliona veš mašina i 300 miliona kompjutera. Desetine miliona pomenutih proizvoda zamenjeni su i zahtevaju obradu otpada, navodi se u saopštenju ministarstva.

Leave a Reply