IT

Kineske IT kompanije dolaze u Novosadski tehnološki park

Delegacija AP Vojvodine, koja boravi u Guangdongu, NR Kina, i učestvuje u programu Međunarodne nedelje o razmeni i saradnji, posetila je grad Šendžen i dve velike kompanije čije je sedište u tom gradu.
Šendžen je grad koji nastanjuje oko 15 miliona stanovnika i koji se poslednjih 20 godina posebno dinamično razvija.

U „Šendžen enerdži grupu„ predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski razgovarali su o saradnji u oblasti energetike s predsednikom borda direktora Grupe Gaom Ciminom i njegovim saradnicima.

– S predstavnicima nekih od najvećih kineskih kompanija razgovarali smo o saradnji u oblasti energetike i naučno-tehnološkog razvoja. U narednih nekoliko meseci završićemo naučno-tehnološki park u Novom Sadu koji će omogućiti da te kompanije osnuju razvojne centre u Vojvodini – rekao je premijer Pajtić. – Do sada, u kompanijama koje su osnovali nastavnici s Univerziteta u Novom Sadu, zaposleno je oko 2.000 inženjera u IT sektoru. Želimo da nastavimo taj trend razvoja visokih tehnologija i zbog toga će Pokrajina finansirati te programe, kroz programe novih tehnologija i novih materijala, finansirati nova radna mesta i omogućiti, kao osnivač Univerziteta, da studenti u Novom Sadu budu obrazovani tako da zadovolje one potrebe koje traže kompanije koje su giganti u svetskim razmerama.

Leave a Reply