IT

Kineski BEIDOU – alternativa američkom GPS i ruskom GLONASS-u

Pakistan je dao prednost kineskom navigacionom sistemu BEIDOU pred američkim GPS . Sporazum sa Kinom o korišćenju sistema na njegovom prostoru potpisan je krajem maja. Tako je Pakistan, uz Tajland, Laos, Brunej i Mjanmar,- postao peti korisnik BEIDOU u Aziji .

Širenje prisutnosti BEIDOU na tržištu navigacionih usluga u Azijsko-tihookeanskom regionu je ozbiljan kineski izazov tehnološkom vođstvu SAD. Pakistan je, kao i Tajland,- strateški partner SAD u regionu. Međutim u Islamabadu, kao i Bangkoku, nisu se dugo premišljali prilikom izbora kineskog BEIDOU .

Kina je ponudila zemljama Azije svoje usluge za određivanja maršrute, lokacije, vremena i upućivanje tekstualnih poruka preko navigacionih satelita krajem decembra 2012. godine. Već u maju 2013. godine, nakon posete premijera Državnog saveta NRK Li Kećijanga Pakistana bilo je jasno, da će BEIDOU potisnuti GPS .

BeiDou

Bila je potrebna još jedna godina za usaglašavanje svih detalja. Tako je bilo odlučeno, da će se za povećanje preciznosti sistema za odrećivanje lokacije objekata, na teritoriji Pakistana biti izgrađena mreža zemaljskih stanica, koje pojačavaju signal.
Ovo na posredan način potvrđuje, da se kineski sistem u Pakistanu neće koristiti samo u civilne svrhe. Još prošle godine, kada je Islamabad prvi put javno izjavio o svom interesovanju prema kineskom BEIDOU, izvor iz pakistanske vojske stavio je do znanja, da vojska ne isključuje korišćenje ovog sistema za svoje potrebe. U intervjuu Frans-Presu ovo interesovanje je on obrazložio time, da SAD u bilo kojem trenutku mogu da deaktiviraju svoj GPS, prilikom zaoštravanja odnosa sa Pakistanom.

Oni, koji su prednost dali BEIDOU, imaju više poverenja prema Kini, nego prema SAD, smatra potpredsednik Akademije geopolitičkih problema Konstantin Sivkov.

Kina je ponudila sistem BEIDOU zemljama Azije, naravno računajući na to, da će one biti njeni saveznici. U tom slučaju ona neće biti u situaciji da isključuje svoj sistem prilikom nastajanja okolnosti „više sile“. Ili se uslovljava, da se ovaj sistem može koristiti samo u mirnodopska vremena. U stvari, ovo je tehnologija, kojom Kina pokušava da veže za sebe ove zemlje. Na isti način rade i SAD.

U svakom slučaju, kineski BEIDOU je već postao u Aziji drugi po veličini, posle GPS, servisni sistem pretrage sa preciznošću od nekoliko santimetara. Direktor Centra društveno-političkih istraživanja Vladimir Jevsejev prognozira za naredne godine izuzetno oštru konkurenciju između kineskog i američkog sistema. Najverovatnije da će oni ipak podeliti ovo tržište na segmente uticaja, smatra ekspert.

Zemlje Azije će paralelno koristiti kineski, američki, a možda i druge sisteme satelitske navigacije. To će im omogućiti da izbegnu potencialno isključenje iz sistema navigacije, recimo u slučaju nekog sukoba sa Kinom. Mislim da će se BEIDOU sigurno duplirati drugim konkurentnim sistemima. Ujedno, azijske zemlje ne žele da budu u potpunoj zavisnosti od SAD u ovoj oblasti, zbog opaski manipulisanja njihovim interesima preko pretnji isključenja iz sistema GPS .

Krajem aprila Rusija je ponudila Kini zajednički razvoj satelitske navigacije. Za te potrebe biće formirana međudržavna radna grupa, koja će da se bavi razvojem tehnologija ruske GLONASS i kineske BEIDOU .

Već su održane prve konsultacije. One su potvrdile zainteresovanost strana za stvaranje jedinstvenog navigaciono-informacionog prostora. Kao i za zajedničko razvijanje i promovisanje proizvoda i usluga na osnovu tehnologije GLONASS i BEIDOU na tržištu Rusije, Kine i trećih zemalja.
Svemirska uspesi omogućavaju Kini da baci ozbiljan izazov vojnoj prednosti SAD. Ali, prema mišljenju stručnjaka, satelitska grupacija Kine nije potpuno formirana. I to može da podstakne Peking na kooperaciju sa Rusijom.

Leave a Reply