Kaspersky Lab
IT

Klijent menadžment alatke dovode u pitanje kompanijsku bezbednost zbog neažuriranog softvera

Iako postoje specijalizovane tehnologije koje automatski preuzimaju najažurnije verzije programa sa intreneta i instraliraju ih, one se retko koriste – ne koriste ih čak ni kompanije koje koriste client system management alatke. Samo 35 odsto kompanija automatski instalira nove verzije, prema rezultatima istraživanja koje su stručnjaci kompanije B2B International sproveli tokom novembra 2012. godine. U međuvremenu, sajber-kriminalci često koriste neotklonjene slabosti zastarelog softvera kako bi probili u IT infrastruktruru kompanije.

kasperskz

Sajber kriminalci koriste neku od popularnih exploits alatki kako bi postigli ovaj cilj. Exploits alatke su maliciozni objekti koji koriste ranjivosti u operativnim sistemima i aplikacijama, kako bi zarazili računare. Oni se često koriste kako bi napali kompanije, jer se čak i korporativna bezbednosna rešenja često muče da ih detektuju i unište.

Dobar način da se spreče pretnje je da se eliminišu slabosti, što je brže moguće, instalirajući softverske pečeve koje donose najažurnije verzije programa. Međutim, mnogim kompanijama je veoma komplikovano da odmah instaliraju nove verzije na velikom broju radnih stanica.

Tokom novembra 2012. godine, kompanija B2B International je u ime kompanije Kaspersky Lab intervjuisala preko 5,000 visoko rangiranih IT menadzera koji rade za različite kompanije širom sveta. Između ostalih, postavljana su pitanja o korišćenju bilo koje tehnologije koja automatski instalira nove verzije na korporativnim radnim stanicama. Zaključci su bili veoma iznenađujući: čak i među onim kompanijama koje imaju uspostavljenu strukturu upravljanja sistemom, samo 35 odsto njih koristi ovu tehnologiju.

Nove verzije programa uglavnom su dizajnirane tako da poboljšaju rad softvera i njegovu stabilnost. Sa bezbednosne tačke gledišta, one su još i važnije – nove verzije mogu da eliminišu ranjivosti koje možda mogu omogućiti ste sajber-kriminalcima da prodru u sistem.

U ovom slučaju, brzina kojom su instalirane nove verzije važna je koliko i samo instaliranje nove verzije: što brže IT odeljenje instalira nove verzije softvera, koji je postao ranjiv, na svim korporativnim radnim stanicama, manje su šanse da će sajber-kriminalci uspešno napasti sistem, koristeći njegovu slabost. Uzgred, sajber-kriminalci biraju najrasprostranjenije programe kao sredstvo za napad. Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, Java je najpopularniji program među sajber-kriminalcima: 50 odsto svih exploit napada u 2012. godini koristili su ovu platformu.

Adobe Acrobat Reader je drugi najpopularniji program, čija je zastupljenost 28 odsto. Ovo su standardni delovi softvera instalirani na velikom broju korporativnih radnih stanica – a to znači da se ne radi samo o par mašina, već se radi o većini kompjutera na bilo kojoj mreži koja je izložena riziku.

Kako bismo bili sigurni da su nove verzije preuzete sa intreneta i instalirane na vreme rno, jedna opcija bila bi da se dosta investira u rad IT stručnjaka, koji treba da lično instaliraju svaku novu verziju na svakom kompjuteru. Ovo je, svakako, skupo i potencijalno nebezbedno. Ignorišući ovaj problem u potpunosti, s druge strane, omogućava se slabljenje korporativne bezbednosti i to bi moglo bi da vodi ka ozbiljnim gubicima po poslovanje. Implementacija specijalizovane automatske alatke daleko je praktičnije rešenje.

Rešenje kompanije Kaspersky Lab za instaliranje dodataka

Kompanija Kaspersky Lab u potpunosti razume opasnosti povezane sa slabostima programa, tako da ključni proizvodi kompanije već imaju ugrađene alatke za praćenje ranjivosti u operativnim sistemima i aplikacijama. Kaspersky Endpoint Security for Business, novo vodeće korporativno rešenje, primenjuje dve specijalizovane tehnologije: Vulnerability Assessment i Patch Management.

Vulnerability Assessment tehnologija dizajnirana je da prepozna i klasifikuje ranjivosti na korporativnim radnim stanicama, dok je Patch Management tehnologija dizajnirana tako da sa jedne, centralne tačke, instalira nove softverske verzije čim s eone pojave. Zajedno, ove dve tehnologije omogućuju da ranjivosti budu otkrivene što pre, znatno povećavajući nivo IT bezbednosti. Prednost ove dve tehnologije je ta što su potpuno automatizovane, detaljno izveštavajući o postojećim ranjivostima i o svim novim instaliranjima.

Šta više, proizvod koristi nekoliko baza podataka o softverskih ranjivosti, uključujući i jedinstvenu bazu podataka kompanije Kaspersky Lab, omogućujući da kompanije budu informisane i o najređim vrstama softverskih ranjivosti. Koristeći tehnologije ugrađene u Kaspersky Endpoint Security for Business platformu, stručnjaci za IT bezbednost kompanije mogu lako da otkriju bilo koju slabu tačku u korporativnom softveru i preduzmu mere, bez potrebe da napuste svoju radnu lokaciju.

Leave a Reply