carina
IT

Kolaps IKT opreme na carini

Hitnim raspisom Uprave carine od 13.06.2013., dodatno je uvedeno obavezno pribavljanje Potvrda o usaglašenosti (tzv. Ratel) za uvoz IT i IKT opreme, kao dodatna birokratska barijera za promet roba od posebnog značaja za razvoj ovog sektora što je usporilo investicione aktivnosti, blokiralo izdvojena finansiska sredstva i dovelo do potpunog kolapsa na carinskim ispostavama širom zemlje.

Ovim se kompletan IKT sektor u Srbiji, finansijski i proceduralno besmisleno opterećuje. Ugovorima utvrĎeni rokovi se neplanirano probijaju, investicione aktivnosti se koče, nametnuta su dodatna plaćanja za ishodovanje Potvrde, što nije slučaj ni u jednoj od zemalja u okruženju. Posebno je nelogično, da je novim raspisom i obavezom pribavljanja Potvrde o usaglašenosti, obuhvaćena oprema, koja godinama unazad nije bila pod ovom obavezom.

carina

Na sastanku u Ratelu 10 jula u organizaciji Komore Beograda, predstavnici kompanija su informisani da Ratel nema kapacitet niti resurs da obradi novo-uvedenu proceduru.
Još u ranijim fazama pristupanja EU, Republika Srbija se obavezala da prihvata sertifikate izdate od strane odgovarajućih tela akreditovanih u državama EU. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ne priznaje CE sertifikat izdat u skladu sa Evropskim propisima u zemljama Evrope. U svim zemljama Evrope, proizvodi koji raspolažu CE sertifikatom se slobodno stavljaju u promet i ne pravi im se problem pri uvozu ili izvozu.

Premijer Ivica Dačić je nakon posete IT kompanijama u Americi iskazao odlučnost da se pomogne IKT sektroru, Ministar finansija i privrede MlaĎan Dinkić pokrenuo je kampanju pomoći države Srbije IKT sektoru, Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ističe važnost domaćeg razvoja, izvoza softvera i IKT usluga, a kao rezultat ovih činjenica dobijamo dodatno opterećenje za razvoj oblasti koja je osnov za protok informacija, znanja, ideja, odnosno osnov je za privredni rast u najširem smislu. Raspis Uprave Carina od 13.06.2013. direktno utiče na KOČENJE RAZVOJA IKT sektora čiji su nosioci privatne kompanije. Ovaj podzakonski akt će pre svega proizvesti kočenje razvoja širokopojasnog pristupa što je protiv interesa priključenja Srbije EU.

Direktna posledica novih administrativnih barijera je stvaranje pogodnog tla za moguće koruptivno ponašanje službenika u državnim službama kao što su npr. Carina ili Ratel, pošto u cilju brzog dobijanja dozvole za uvoz (sertifikata o usaglašenosti), proizvoĎači i uvoznici su spremni na sve da bi smanjili svoje uvozne troškove.

One thought on “Kolaps IKT opreme na carini

Leave a Reply